SETI kan geen aliens vinden rondom Gliese 581

  Voor het eerst is met Very Long Baseline Interferometry naar buitenaards leven gezocht. Het experiment verliep prima, maar ET vonden we niet.

  Very Long Baseline Interferometry (VLBI) is een techniek waarbij meerdere radiotelescopen worden ingezet om een compleet beeld van een object te krijgen. In dit geval richtten de onderzoekers zich op Gliese 581. Wetenschappers gaan ervan uit dat zich rond deze ster zeker twee planeten ophouden die zich in de leefbare zone bevinden. Dat wil zeggen dat ze niet te dicht bij de ster staan (en dus te warm zijn om vloeibaar water te bevatten), maar ook niet te ver weg (en dus te koud zijn om leven mogelijk te maken).

  Geen leven
  De onderzoekers gebruikten de verschillende radiotelescopen in 2007 om Gliese 581 gedurende acht uur te bestuderen. Leven vonden de onderzoekers er niet, maar toch hebben ze in hun paper dat binnenkort wordt gepubliceerd goed nieuws.

  WIST U DAT…

  …we buitenaards leven misschien al wel gevonden hebben?

  Techniek
  Ondanks dat er geen leven rondom Gliese 581 is ontdekt, blijkt VLBI een uitstekende manier om naar leven te zoeken. Zo blijkt VLBI prima onderscheid te kunnen maken tussen signalen die (bewust of onbewust) door mensen worden uitgezonden (denk aan bronnen als telefoons, satellieten, radio) en signalen die een andere herkomst hebben. Dat komt doordat VLBI een beroep doet op meerdere radiotelescopen die vaak ver uit elkaar staan. Wanneer mensen de bron zijn van een signaal dan zal de ene telescoop dat wel en de andere telescoop dat niet opmerken. Door de gegevens van de verschillende telescopen bij elkaar te leggen, worden signalen die door mensen worden uitgezonden dus al weggefilterd.

  “Deze studie laat zien dat de fundamentele eigenschappen van VLBI het tot een ideale techniek maken om gericht op zoek te gaan naar buitenaards leven,” zo concluderen de onderzoekers. VLBI is met name heel geschikt voor follow-up studies. De techniek kan dan gebruikt worden om te bepalen of een waargenomen signaal ook echt door buitenaards leven is uitgezonden.

  Bronmateriaal

  "The First Very Long Baseline Interferometric SETI Experiment" - Arxiv.org
  De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door ESO.

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd