Serverproblemen 27/01/2017

Op vrijdag waren er meer dan 1.300 bezoekers live op de site. In vergelijking: normaal zijn er 200-600 bezoekers live op de site (afhankelijk van het tijdstip).
Op 27 januari 2017 was Scientias.nl de hele dag minder goed bereikbaar. We ontvingen deze dag ruim 73.000 unieke bezoekers (enkele honderdduizenden pageviews), waaronder veel nieuwe bezoekers via Apple News en GeenStijl.

Uit serverloads blijkt dat de combinatie van de verzonden mailing en het verkeer via Apple News fataal was. Wanneer een lezer van de nieuwsbrief het Scientias Magazine opent, dan worden leesstatistieken bijgehouden in onze database. Op die manier weten we welke items het populairst zijn en wat we in toekomstige nieuwsbrieven moeten opnemen. Op vrijdag wordt de server standaard zwaarder belast door het verzamelen van deze statistieken. Op 27 januari ging dit mis, toen het verkeer op de site explodeerde door het artikel over Trump.

Scientias.nl in de Apple News-widget: goed voor ruim 30.000 extra unieke bezoekers.
We hebben de nodige maatregelen genomen om dit soort problemen in de toekomst te voorkomen:
– De server is verbeterd met twee nieuwe CPU-cores en extra geheugen.
– Het Scientias Magazine wordt vanaf komende vrijdag vroeger verstuurd.
– Er worden geen statistieken meer verzameld via de nieuwsbrief.

Het resultaat is dat het aantal query’s (databaseconnecties) flink omlaag kan, omdat nieuwsbrieflezers – net als normale bezoekers – direct een gecachte versie van de site te zien krijgen. Dit voorkomt overbelasting tijdens topdrukte, zeker na de uitbreiding van de server.

Door de uitbreiding van de server zijn onze kosten gestegen. Wij tonen advertenties om onze server en onze freelancers te betalen. Gebruik jij een Adblocker? Schakel deze uit, zet Scientias.nl op de whitelist of doneer eenmalig tien euro. Steun onafhankelijke wetenschapsjournalistiek!