Op 5 december 2024 lanceerde de Vega-C raket de Sentinel-1C satelliet succesvol vanuit Frans-Guyana. Deze derde radar aardobservatiesatelliet in de Copernicus-reeks zal essentiële gegevens leveren voor aardmonitoring en wetenschappelijk onderzoek. De lancering markeert tevens een belangrijke stap voor Europa’s onafhankelijke toegang tot de ruimte.
Op donderdagavond 5 december 2024 om 22:20 CET (18:20 lokale tijd) steeg de Vega-C raket, vlucht VV25, op vanaf Europa’s ruimtehaven ‘Centre Spatial Guyanais’ bij Kourou in Frans-Guyana. Aan boord bevond zich ESA’s Copernicus Sentinel-1C satelliet, die na een vlekkeloze vlucht in een zon-synchrone baan om de aarde werd geplaatst. Deze lancering markeert niet alleen de terugkeer van Vega-C na een onderbreking, maar ook de voortzetting van de Sentinel-1-missie.
Sentinel-1C, uitgerust met geavanceerde radarapparatuur, belooft van onschatbare waarde te zijn voor toepassingen variërend van milieubewaking tot maritieme veiligheid, sinds diens voorganger, de Sentinel-1B, per 23 december 2021 buiten dienst raakte door een storing met de stroomvoorziening. De Vega-C is een krachtiger en nieuwe iteratie van de Vega lanceerfamilie en werd met deze missie voor de tweede maal met succes gebruikt.
Fotoreeks
Hieronder een selectie aan vrijgegeven foto’s van de missievoorbereidingen en de daadwerkelijk lancering. Te beginnen bij de aankomst van de satelliet in Frans Guyana, getransporteerd per Antonov An-127 vanaf Cannes, Frankrijk via Turijn, Italië op 9 oktober:
Een cruciale stap in de voorbereidingen na het hermonteren van de satelliet is het afvullen van de Sentinel-1C met diens stuwstof hydrazine. Hydrazine is dermate giftig dat er uitzonderlijke veiligheidsmaatregelen nodig zijn.
De satelliet wordt vervolgens veilig ingekapseld in de neuskegel (‘fairings’) van de Vega-C raket.
Vervolgens wordt de ingekapselde satelliet op de lanceerder, de Vega-C die reeds op zijn lanceerplatform verticaal klaarstaat, getakeld en bevestigd vanuit de mobiele assemblagehal. De Vega-C, de recentste en krachtigste iteratie van de Vega lanceerfamilie heeft een hoogte van 35 meter en een totale startmassa bij lanceren van 210 ton. De raket kan in deze huidige iteratie tot 2300 kilo vrachtmassa in een polaire baan van zo’n 700 kilometer boven het aardoppervlak plaatsen, de referentiebaan voor Sentinel-1C. Vervolgens wordt het mobiele gebouw teruggerold, een belangrijke laatste stap richting het vrijgeven van de lanceercombinatie:
Op donderdagavond 5 december 2024 om 22:20 CET (18:20 lokale tijd) steeg de Vega-C raket, vlucht VV25, daadwerkelijk op vanaf Europa’s ruimtehaven in Frans-Guyana.
Sentinel-1C
Sentinel-1C is de derde radar aardobservatiesatelliet in de Copernicus familie. Met zijn C-band Synthetic Aperture Radar (SAR) kan hij door wolken heen kijken maar ook ’s nachts gedetailleerde beelden vastleggen. Deze data is onmisbaar voor toepassingen zoals het monitoren van klimaatverandering, het opsporen van scheepsbewegingen, het volgen van ijsmassa’s en ter ondersteuning van rampenbestrijding. Sentinel-1C vult het gat dat zijn voorganger Sentinel-1B achterliet en werkt samen met Sentinel-1A om een continue stroom van radargegevens te leveren.
Bekijk hieronder de video van ESA over de Sentinel-1-missie. Zet de ondertiteling aan voor meer informatie over de technologie en toepassingen van deze innovatieve radar-satellieten.
Slot
Met de succesvolle lancering van Sentinel-1C zet Europa een grote stap voorwaarts in aardobservatie en ruimtevaart. De combinatie van innovatieve technologie en een herstelde lanceercapaciteit onderstreept het belang van Europese samenwerking in de ruimte. Sentinel-1C’s missie zal onze kennis van de aarde verrijken en cruciale ondersteuning bieden voor een breed scala aan toepassingen.
Wil je de gehele lancering als video terugkijken, klik dan hier voor de livestream van woensdagavond jl. van de lanceerder ArianeSpace. En klik hier voor de Sentinal-1 portal van ESA, waar je door alle foto’s van de satelliet en diens voorbereidingen tot aan lancering te kunt struinen.
De afgelopen decennia hebben ruimtetelescopen en satellieten prachtige foto’s gemaakt van nevels, sterrenstelsels, stellaire kraamkamers en planeten. Ieder weekend halen we een indrukwekkende ruimtefoto uit het archief. Genieten van alle foto’s? Bekijk ze op deze pagina. Heb je zelf mooie ruimtefoto’s van de hemel of de ruimte, meteorieten, kometen, of anderszins die je wil delen met ons? Stuur ze in via ons mailadres o.v.v. ‘Ruimtefoto’.