Fruitvliegen die geen seks kunnen hebben, grijpen naar de fles om toch maar dat fijne belonende gevoel te ervaren.
Dat is te lezen in het blad Science. De onderzoekers baseren hun conclusies op experimenten.
Seks
De onderzoekers gaven een groep fruitvliegen enkele dagen op rij de kans om meerdere keren te paren. De fruitvliegen grepen die kans. Een andere groep kreeg ook vrouwtjes te zien, alleen zaten de dames niet op hun avances te wachten. Al snel gaven de fruitvliegen het op. En ook toen ze met vrouwtjes die wel seks wilden werden geconfronteerd, hadden ze het niet zo op de seks. Een hele gedragsverandering. Maar daar bleef het niet bij.
Drank
De onderzoekers zetten de fruitvliegen ook voedsel voor. De vliegjes konden kiezen uit voedsel met vijftien procent alcohol en voedsel zonder alcohol. De mannetjes die het zonder seks moesten doen, grepen aanzienlijk vaker naar het voedsel met daarin alcohol.
Neuropeptide F
En dat is opvallend. Normaal gesproken zullen fruitvliegen namelijk niet zo snel naar alcohol grijpen. Dat doen ze alleen wanneer er minder neuropeptide F in hun brein zit, zo blijkt uit het onderzoek. Mannetjes die net gepaard hebben, hebben heel veel neuropeptide F en dus minder behoefte aan drank. “Het (neuropeptide F, red.) is een soort knop die het niveau van de beloning in het brein vertegenwoordigt,” legt onderzoeker Galit Shohat-Ophir uit. Wanneer er weinig van in het brein terug te vinden is, gaan de fruitvliegen dan ook risico’s nemen om toch dat heerlijke belonende gevoel (dat bijvoorbeeld ook na seks achterblijft) te krijgen. En alcohol helpt daarbij.
Kunstmatig
Dat het echt alles met neuropeptide F te maken heeft, bleek ook toen onderzoekers de hoeveelheid neuropeptide F in het brein kunstmatig verlaagden of verhoogden. Vliegen die geen seks hadden gehad, maar door toedoen van de onderzoekers wel meer neuropeptide F hadden, lieten de drank links liggen. De vliegen die wel seks hadden gehad, maar door toedoen van de onderzoekers minder neuropeptide F in het brein hadden, gedroegen zich alsof ze verstoten waren en grepen sneller naar de fles.
Het onderzoek is heel interessant. De onderzoekers hopen op basis van de studie meer te weten te komen over verslavingen onder mensen. Wij mensen hebben geen neuropeptide F, maar wel een stofje dat er sterk op lijkt: neuropeptide Y. Uit onderzoeken is al gebleken dat mensen die last hebben van depressies en PTSS (posttraumatisch stresssyndroom) minder neuropeptide Y hebben. Ook is reeds bekend dat mensen met depressies en PSS een grotere kans hebben om meer alcohol en drugs te gebruiken. Als het – net als in fruitvliegen – mogelijk is om de hoeveelheid neuropeptide in het brein van mensen aan te passen, is het wellicht mogelijk om ook een gedragsverandering te bewerkstelligen.