Seksleven van zwarte truffel verrassender dan gedacht

De zwarte truffel is in alle opzichten bijzonder: de schimmel gaat voor enorme bedragen over de toonbank en is een echte delicatesse. Maar nu blijkt dat het zwarte goud zich ook op seksueel gebied van ander schimmels onderscheidt: de zwarte truffel plant zich seksueel voort. En dat is zeer uniek én verrassend.

Wetenschappers dachten altijd dat de zwarte truffel zich – net als vele andere schimmels – voortplantte door zichzelf te bevruchten. Maar dat is onjuist, zo concludeert onderzoeker Francesco Paolocci na een grondige analyse van de truffel en diens DNA.

Kruising
De zwarte truffel is zowel mannelijk als vrouwelijk, maar wendt zich voor diens voortplanting toch nog altijd tot andere truffels. Het zwarte goud kruist daarbij de genen zoals ook gebeurt wanneer mensen zich voortplanten.

WIST U DAT…

…onderzoekers onlangs de genen van de zwarte diamant in kaart brachten? Dat klusje duurde maar liefst vier jaar!

Witte truffel
De onderzoekers vermoeden dat ook andere truffels zich op deze manier voortplanten. Voor één soort – de prestigieuze witte truffel – hebben ze dat ook al aan kunnen tonen. Het is echter onduidelijk of deze soort zich enkel op deze manier voortplant.

De studie is van grote betekenis voor boeren die het zwarte goud kweken. Kunstmatige truffelakkers zijn qua inrichting en aanpak gericht op de aanname dat truffels zichzelf bevruchten. Nu dat onjuist blijkt, kunnen maatregelen getroffen worden. Boeren zouden kunnen overwegen om truffels met elkaar te kruisen. Dat moet leiden tot meer truffels en wellicht zelfs lagere prijzen.

Bronmateriaal

"Sex life of black truffle surprising" - News.discovery.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd