Seksleven van spinnen is nog veelzijdiger dan gedacht

Sloveense onderzoekers hebben aanwijzingen gevonden dat sommige spinnen aan een soort van orale seks doen.

Het seksleven van veel spinnen is allesbehalve saai. Zo is het voor sommige vrouwelijke spinnen de gewoonste zaak van de wereld om hun sekspartner na de daad te verorberen. En recent bleek dat sommige mannelijke spinnen hun partner tijdens de daad zo toetakelen dat ze nooit meer kan paren. De mannetjes verzekeren zich er zo van dat al haar nageslacht van hen is.

Weer iets anders
En alsof dat allemaal nog niet heftig genoeg is, schrijven Sloveense onderzoekers nu in het blad Scientific Reports dat ze weer een andere vorm van seksueel gedrag bij spinnen ontdekt hebben. Ze hebben bewijs gevonden dat sommige spinnen aan een soort van orale seks doen.

Spin uit Madagaskar
Hun onderzoek draait om een spin uit Madagaskar: Caerostris darwini. Deze spinnensoort is beroemd om het enorme web dat de vrouwtjes kunnen maken. Dat web heeft soms wel draden van 25 meter(!) lang. De wetenschappers bestudeerden deze spinnensoort – waarvan het vrouwtje enkele malen groter is dan het mannetje en ontdekten iets opmerkelijks. Het komt regelmatig voor dat mannetjes speeksel aanbrengen op de geslachtsdelen van het vrouwtje. “Oraal seksueel contact lijkt een verplichting te zijn binnen deze soort, aangezien alle mannetjes het voor, tussen en na copulaties deden, tot wel 100 keer,” vertelt onderzoeker Matjaž Gregorič.

Rivalen
Onduidelijk is nog waarom het mannetje dit gedrag vertoont. Mogelijk creëert het mannetje op deze manier een omgeving waarin zijn sperma het beter doet dan dat van rivaliserende mannetjes.

Dit vrouwtje is door het mannetje vastgebonden. Afbeelding: Evolutionary Zoology Lab.
Dit vrouwtje is door het mannetje vastgebonden. Afbeelding: Evolutionary Zoology Lab.

Naast orale seks is het ook niet ongebruikelijk dat mannetjes van deze spinnensoort het vrouwtje vastbinden voor de seks (waarschijnlijk om te voorkomen dat het vrouwtje ze daarna opeet). Tevens komt het zo af en toe voor dat mannetjes seks hebben met een vrouwtje dat aan het vervellen is. Ze is dan weerloos.

Een mannetje heeft seks met een vrouwtje dat aan het vervellen - en dus weerloos - is. Afbeelding: Evolutionary Zoology Lab.
Een mannetje heeft seks met een vrouwtje dat aan het vervellen – en dus weerloos – is. Afbeelding: Evolutionary Zoology Lab.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd