Seksleven reuzenpanda gaat niet over rozen

De reuzenpanda is geen makkelijke minnaar. Het vrouwtje wil slechts drie dagen per jaar seks en het mannetje zes maanden.

Dat blijkt uit een nieuw onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Biology of Reproduction. Wetenschappers wisten al dat vrouwelijke reuzenpanda’s slechts 24 tot 72 uur per jaar zin hebben in seks, maar over het libido van de mannetjes was voorheen nog weinig bekend.

Onderzoek
Onderzoekers volgden drie jaar lang acht mannelijke reuzenpanda’s in een voortplantingscentrum in China. Er werd gekeken naar hun testosteron level, de concentratie van hun sperma, de grootte van de testikels en het voortplantingsgedrag. Omdat voor vrouwtjes het broedseizoen in februari begint en in mei eindigt, werd ook daar in het onderzoek rekening mee gehouden.

Vroeger
Het team kwam er achter dat de voortplantingsdrang van de mannelijke panda drie tot vijf maanden eerder begint dan die van het vrouwtje. Tijdens deze periode groeien de testikels van het mannetje dramatisch en verandert hun gedrag tegenover vrouwtjes. Zij laten dan, meer als normaal, hun geur achter en maken meer geluid. Toch zal het mannetje zich nooit opdringen aan een vrouwtje dat geen zin heeft. Als het broedseizoen voor vrouwtjes begint dalen de opgetreden hormonale veranderingen bij mannetjes alweer. Hiermee komt een abrupt einde aan de voortplanting eind juni.

De sterke verschillen van de geslachtsdrift tussen de twee seksen heeft ook een positieve kant volgens de onderzoekers. Het zorgt er namelijk voor dat mannetjes voldoende sperma hebben wanneer de korte en onvoorspelbare vruchtbaarheid van de vrouwelijke panda optreedt. Zo is de kans groter dat er bevruchting optreedt bij zoveel mogelijk vrouwtjes.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd