Seksistische mannen hebben grotere kans op psychische problemen

  Heb jij een hekel aan die collega die laatdunkend praat over vrouwen? Je kunt beter medelijden met hem hebben, want hij heeft mogelijk meer psychische problemen onder zijn hersenpan.

  Elf ‘mannelijke’ eigenschappen

  – Graag winnen
  – Emotionele controle hebben
  – Risico’s nemen
  – Gewelddadig
  – Dominant
  – Losbandig op seksueel gebied (een ‘playboy’ zijn)
  – Veel zelfvertrouwen
  – Aap op de rots op het werk
  – Macht over vrouwen
  – Status nastreven
  – Minachting voor homoseksualiteit

  Dit blijkt uit een nieuwe meta-analyse, waarbij 78 onderzoeken zijn geanalyseerd waar in totaal 19.453 mannen aan meededen. De psychologen filterden vervolgens mannen die voldoen aan de maatschappelijke stereotypering van een echte man. Hieronder vallen gunstige en ongunstige karaktereigenschappen. Deze eigenschappen staan in het kader bij dit artikel.

  Mannen die zich conformeren aan deze mannelijke eigenschappen hebben vaker een negatief zelfbeeld, stress en angsten. Ook is de kans op een depressie groter en zijn ze vaker verslaafd. Dit geldt overigens met name voor mannen die voldoen aan drie van deze elf eigenschappen, namelijk veel zelfvertrouwen, macht over vrouwen en een ‘playboy’ zijn. Deze laatste twee eigenschappen zijn typerend voor seksistische mannen.

  “Seksisme is een sociaal onrecht en is mogelijk slecht voor iedereen, dus ook voor de daders”, reageert psycholoog Dr. Y. Joel Wong. We weten allemaal dat seksisme verkeerd is, maar toch slaagt een seksistische man er in om de president van de Verenigde Staten te worden. Zegt dit iets over hoe diepgeworteld het probleem is? Ja, vinden de onderzoekers. “Daarom is het belangrijk om niet te zwijgen”, vervolgt Wong. “Mensen – ook mannen – moeten duidelijk communiceren dat ze seksistisch gedrag niet tolereren.”

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd