Seks tijdens de zwangerschap: geen probleem

  Mannen die zojuist te horen hebben gekregen dat ze vader worden en vermoeden dat ze een jaar geen seks zullen hebben, kunnen opgelucht ademhalen: seks tijdens de zwangerschap is geen probleem. Het is veilig voor zowel moeder als kind, zo stellen wetenschappers. Sterker nog: ze raden stellen aan om er (als het niet om een risicovolle zwangerschap gaat) gewoon mee door te gaan.

  “Seks tijdens de zwangerschap is heel normaal,” zo schrijven de onderzoekers. Ze benadrukken dat er zeer weinig gevallen bekend zijn waarin seks ertoe leidde dat een zwangerschap foutging.

  Normaal
  Zwangere vrouwen zijn vaak bang dat seks ervoor zal zorgen dat het kind te vroeg ter wereld komt of dat de foetus erdoor beschadigd raakt. Maar die zorgen zijn ongegrond, zo stellen de onderzoekers. Tenminste: als het om een ‘normale zwangerschap’ gaat.

  Risicovol
  Seks tijdens zwangerschappen die risicovol zijn, kunnen de wetenschappers niet aanbevelen. Er is te weinig bewijs dat seks in dit geval ook veilig is. Stellen zouden dan ook beter op veilig kunnen spelen en – in ieder geval zolang concreet bewijs ontbreekt – geen seks tijdens de zwangerschap moeten hebben.

  WIST U DAT…

  …de zwangerschap van de mens onder meer zolang duurt door de eenvoudige placenta?

  Eileiderontsteking
  Een zwangerschap is risicovol als een vrouw bijvoorbeeld zwanger is van meer dan één kindje. Of als ze eerder al eens een te vroeg geboren kindje heeft gekregen. Ook vrouwen met een eileiderontsteking of placenta praevia (de moederkoek blokkeert de baarmoederhals dan deels of helemaal) vallen in deze categorie.

  Daarnaast merken de wetenschappers op dat vrouwen er tijdens orale seks op moeten letten dat hun partner geen lucht direct in de vagina blaast. Deze lucht kan de bloedstroom in de baarmoeder bereiken en daar een bloedvat blokkeren. Dat kan dodelijk zijn voor zowel de moeder als de baby. Hoewel de aandoening zeldzaam is, is voorzichtigheid geboden.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd