Mensen zijn over het algemeen tevreden met hun inkomen zolang ze maar meer verdienen dan hun buren. En nu blijkt zoiets soortgelijks ook voor seks te gelden: mensen zijn gelukkiger met hun seksleven wanneer ze denken even vaak of het liefst vaker dan de mensen in hun omgeving aan hun trekken te komen.
Onderzoekers van de universiteit van Colorado Boulder trekken die conclusie op basis van gegevens die tijdens een nationaal onderzoek onder meer dan 15.000 mensen werden verzameld. Uit het onderzoek blijkt dat mensen die meer seks hebben, over het algemeen ook gelukkiger zijn. Maar het geluk dat verband houdt met meer vrijen kan enorm toenemen of dalen wanneer mensen hun seksleven gaan vergelijken met dat van mensen in hun omgeving.
Meer seks, meer geluk
Mensen die twee tot drie keer per maand seks hadden, hadden een 33 procent grotere kans om gelukkiger te zijn dan mensen die de laatste twaalf maanden geen seks hadden gehad. En hoe vaker mensen seks hadden, hoe gelukkiger ze zichzelf vaak voelden. Zo was het 44 procent waarschijnlijker voor mensen die elke week seks hadden om gelukkiger te zijn dan mensen die het afgelopen jaar geen seks hadden gehad. En mensen die twee tot drie keer per week seks hadden, hadden zelfs een 55 procent grotere kans om gelukkiger te zijn. Zelfs wanneer wetenschappers rekening hielden met andere factoren die invloed kunnen hebben op het geluksgevoel – bijvoorbeeld inkomen, opleiding, gezondheid en burgerlijke staat – bleef dit effect overeind.
Relatief
Maar niet alleen de frequentie waarmee we seks hebben, is van invloed op ons geluksgevoel, zo blijkt uit het onderzoek. “Het geluk neemt over het algemeen toe als mensen meer seks hebben, maar er is ook een relatief aspect dat een rol speelt,” vertelt onderzoeker Tim Wadsworth. “Want seks maakt ons gelukkig, maar denken dat we meer seks hebben dan andere mensen maakt ons nog gelukkiger.” Wanneer mensen twee tot drie keer per maand seks hebben, maar denken dat mensen in hun omgeving één keer per week seks hebben, dan daalt de kans dat ze door de frequentie waarmee ze seks hebben een groter geluksgevoel ervaren met maar liefst veertien procent.
Vergelijking
Uit eerdere onderzoeken is al gebleken dat we onszelf graag vergelijken met mensen in onze omgeving. Zo zijn mensen heel gelukkig met hun inkomen zolang de buurman minder heeft. Nu is het schatten van het inkomen van een ander vaak niet zo heel lastig. Als de buurman een dure auto aanschaft of zijn badkamer renoveert, geeft dat al een idee van zijn vermogen. Maar hoe weten mensen nu hoe vaak mensen in hun omgeving seks hebben? Dat is moeilijker te achterhalen, zo stelt Wadsworth. Maar hij wijst erop dat de grote media ons wel wat aanwijzingen geven. Zo ondervragen tijdschriften hun lezers graag over hun seksleven en publiceren de resultaten vervolgens. Ook hetgeen we zien op tv en in films speelt een rol. “En er is genoeg bewijs dat we informatie die betrekking heeft op het seksuele gedrag te weten komen door discussies in vriendengroepen.”
Maar waarom is het voor ons zo belangrijk om onszelf met anderen te vergelijken? Wadsworth wijst erop dat mensen sociale wezens zijn en dat onze identiteit grotendeels afhankelijk is van anderen. Dat wordt wel duidelijk wanneer we onszelf moeten beschrijven. Woorden die we dan gebruiken – grappig, slim, onhandig, arm of rijk – hebben alleen waarde wanneer we enigszins een idee hebben van hoe we onszelf tot anderen verhouden.