Is seks goed voor de lijn? Het helpt zeker!

seks

Is vrijen goed voor de lijn? In andere woorden: worden er significante hoeveelheden calorieën verbrand en mogen we vrijen dus tot een sport rekenen? Wetenschappers beten zich in dat vraagstuk vast en concluderen van wel. Maar: het is slechts een middelmatige vorm van inspanning en dus eerder vergelijkbaar met wandelen dan met joggen.

Dat schrijven Canadese onderzoekers in het blad PLoS ONE. Ze baseren hun conclusie op een onderzoek onder 22 heteroseksuele stellen die begin twintig waren. Met behulp van een speciale armband maten de onderzoekers eerst hoeveel energie de proefpersonen verbruikten tijdens een sportactiviteit (wandelen op een loopband). Daarna namen de proefpersonen de armband mee naar huis. Ze kregen de opdracht om vier weken op rij elke week één keer te vrijen. Daarbij mochten ze voorafgaand aan de vrijpartij geen alcohol, drugs of stimulerende middelen gebruiken. Ook was parifilie (seksuele gedragingen die niet tot de heersende norm behoren) niet toegestaan.

Vragenlijst
Nadat de proefpersonen seks hadden gehad, vulden ze een vragenlijst in. Zo werd de proefpersonen onder meer gevraagd hoe moe ze waren, hoe prettig ze seks in vergelijking met het wandelen op de loopband vonden en hoeveel calorieën ze dachten te hebben verbrand.

De resultaten
Uit het onderzoek blijkt dat de gemiddelde man tijdens het vrijen zo’n 101 kilocalorieën verbrandde. Oftewel: 4,2 kilocalorieën per minuut. De vrouwen verbrandden 69 kilocalorieën tijdens het vrijen, of 3,1 kilocalorieën per minuut. De onderzoekers keken ook naar de MET-waarde, dit is de hoeveelheid energie die een inspanning kost ten opzichte van de hoeveelheid energie die mensen tijdens rust verbruiken. De MET-waarde van mannen was gemiddeld 6.0. Voor vrouwen 5.6. Dat is vergelijkbaar met matige inspanning, zoals wandelen.

Uit het onderzoek blijkt ook – heel verrassend – dat proefpersonen seks doorgaans leuker vonden dan wandelen op een loopband. De onderzoekers hebben dan ook nog wel een tip voor zorgverleners die mensen helpen om een nieuwe levensstijl te omarmen. Zij zouden in hun plan van aanpak naast gezonder eten en meer naar de sportschool ook seks moeten promoten. Tenslotte worden daarbij ook calorieën verbrand en vinden mensen dat doorgaans leuk, waardoor het ook gemakkelijker vol te houden is om het op regelmatige basis te doen.

Bronmateriaal

"Energy Expenditure during Sexual Activity in Young Healthy Couples" - PLoS ONE
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Richard Foster (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd