Seks: de drijvende kracht achter navigatievaardigheden van man?

  rsz_map-455769_1280

  Mannen hebben doorgaans betere navigatievaardigheden dan vrouwen. Volgens nieuw onderzoek hebben ze die vaardigheden ontwikkeld, omdat deze helpen om grotere afstanden af te leggen en met meer vrouwen seks te hebben.

  Wetenschappers trekken die conclusie nadat ze twee Afrikaanse stammen bestudeerden. Uit dat onderzoek bleek dat mannen die tijdens een taak waarin het op hun ruimtelijk inzicht aankwam beter functioneerden doorgaans verder reisden dan mannen met minder ruimtelijk inzicht. Ook hadden de mannen met veel ruimtelijk inzicht meer kinderen bij meer verschillende vrouwen hadden.

  Verband
  Het is voor het eerst dat onderzoekers een verband kunnen leggen tussen ruimtelijk inzicht, navigatie, de omvang van het gebied waarin iemand vertoeft en het voortplantingssucces. “Sommige van de verbanden zijn al eerder gedemonstreerd, maar dit onderzoek kijkt naar het grotere plaatje en dat is nieuw,” benadrukt onderzoeker Elizabeth Cashdan.

  Verschillen tussen man en vrouw
  “Onder de meest consistente verschillen tussen mannen en vrouwen die we in de psychologische literatuur aantreffen, vallen het ruimtelijk inzicht en de navigatievaardigheden,” vertelt onderzoeker Layne Vashro. Mannen zijn in beiden doorgaans beter. “In de antropologische literatuur is één van de meest consistente verschillen in gedrag tussen mannen en vrouwen de afstand die ze afleggen.” Mannen leggen gedurende hun leven grotere afstanden af. Lang dachten onderzoekers dat het feit dat mannen verder reisden ook kon verklaren dat ze betere navigatievaardigheden en een beter ruimtelijk inzicht hadden. Dit onderzoek onderschrijft dat.

  Onderzoekers waren er eigenlijk al wel van overtuigd dat de beschreven verschillen tussen mannen en vrouwen het resultaat zijn van evolutie. Deze verschillen treffen we namelijk niet alleen in mensen uit een bepaalde cultuur, maar op heel de aarde aan. Bovendien zien we die verschillen ook terugkomen in andere soorten. Maar wat zorgde er nu precies voor dat mannen betere navigatievaardigheden en een beter ruimtelijk inzicht ontwikkelden? Het onderzoek onder de Afrikaanse stammen suggereert dat seks de drijvende kracht achter deze vaardigheden is. “Navigatievaardigheden stellen je in staat om grotere afstanden af te leggen en nieuwe gebieden te verkennen,” stelt Vashro. “En hoe verder je reist, hoe waarschijnlijker het is dat je nieuwe mogelijkheden tegenkomt als het gaat om geslachtsgemeenschap.”

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd