Secret Science of Santa Claus

In één nacht 3000 huizen per seconde bezoeken, dat kan toch niet zonder een beetje hulp van de wetenschap.

Elk jaar weer levert de kerstman een wereldprestatie. Hij slaagt erin om elk zoet kind op aarde één of zelfs meerdere cadeautjes te brengen. Het betekende vorig jaar – heel concreet – dat hij zo’n 350 miljoen gezinnen met een bezoekje moest vereren. En daarvoor had hij slechts één dag de tijd. En aangezien de wereldbevolking groeit, heeft de beste man het dit jaar nog drukker. Hoe doet ‘ie het toch? Simpel, zo stelt dr. Barry Fitzgerald, werkzaam aan de faculteit Scheikundige Technologie van de TU Eindhoven, de kerstman is namelijk stiekem gewoon een wetenschapper.

Dertig uur
De kerstman moet op één dag miljoenen huishoudens bezoeken. Het lijkt onmogelijk. Maar de kerstman heeft een meevallertje. Zo duurt die dag waarop hij de wereld rondreist – dankzij de rotatie van de aarde en de verschillende tijdzones – geen 24, maar iets meer dan 30 uur. Een fijne meevaller.

vliegenZwevende rendieren
Maar zelfs met die paar extra uren is de kerstman niet gered. Hij moet tenslotte miljoenen adresjes aan doen! En het enige vervoersmiddel dat hij heeft, is een slee. Na lang wikken en wegen besloot de beste man een paar rendieren voor die slee te zetten. Geen gek idee. Een rendier kan namelijk gemakkelijk 80 kilometer per uur rennen. Indrukwekkend, maar te langzaam als er in één nacht miljoenen kinderen verblijd moeten worden. En dus besloot de kerstman dat het handiger zou zijn als zijn rendieren konden vliegen. Maar ja, waar vind je vliegende rendieren? Vraag het een bioloog en hij zal je vertellen dat ze niet bestaan. Dat de kerstman toch acht exemplaren bezit, is volgens Fitzgerald goed te verklaren. De rendieren van de kerstman vliegen namelijk niet. Ze zweven. Ze maken handig gebruik van magnetische levitatie. Een techniek die vandaag de dag ook door zogenoemde maglev-treinen in Japan wordt gebruikt, maar die de kerstman decennia daarvoor al bedacht.

Teleportatie
Maar zelfs met dertig uren in een dag en zwevende rendieren is de kerstman er nog niet. Hij heeft meer wetenschappelijke snufjes nodig om de klus te klaren. Laten we er bijvoorbeeld even van uitgaan dat elk kind één cadeautje krijgt en een gemiddeld gezin uit 2 kinderen bestaat. Dan moet de kerstman dus een slordige 700 miljoen cadeautjes vervoeren in één slee. Onmogelijk. Betekent het dat de kerstman dan regelmatig terug moet keren naar zijn werkplaats om daar een nieuwe lading cadeautjes op te halen? Dat is – met het oog op de tijd – eveneens onmogelijk. En dus zit er maar één ding op: teleportatie. Volgens Fitzgerald teleporteert de kerstman de cadeautjes naar zijn slee. Overigens komt die techniek ook van pas als hij met zijn vrij dikke buik bij een vrij smalle schoorsteen staat. Daarnaast zou de kerstman – in tegenstelling tot ons – de technologie in huis hebben om wormgaten te creëren. Deze wormgaten stellen hem in staat om in no-time enorme afstanden af te leggen en bijvoorbeeld aan extreme weersomstandigheden te ontsnappen of de lange reis over een onbevolkt gebied over te slaan.

secretNanobots
Kijk, met dergelijke technologieën op zak wordt een reis om de wereld en bezoek aan alle lieve kindertjes in één dag tijd al een stukje aantrekkelijker. Maar er zijn natuurlijk meer eigenschappen van de kerstman die je aan het denken kunnen zetten. Want hoe weet hij nu wie zoet of stout is geweest? Ook daarvoor gebruikt hij de nieuwste technologieën, denkt Fitzgerald. Zo ontwikkelde de kerstman algoritmes die naar namen van kinderen zoeken in alle online documenten. Tevens heeft de kerstman verschillende satellieten die gegevens voor hem verzamelen. Inmiddels zou de kerstman tevens werken aan nanobots (kleine robotjes die je met het blote oog niet kunt zien) die in de toekomst kinderen in de gaten kunnen houden en hun gesprekken kunnen opnemen.

Toekomst
Want ook de kerstman gaat natuurlijk met zijn tijd mee. Zo denkt hij al na over hoe er in de verre toekomst pakjes gemaakt en bezorgd moeten worden op de maan en Mars – twee hemellichamen die mensen graag willen gaan koloniseren. Ook gaan er geruchten dat de slee van de kerstman wel eens vervangen kan gaan worden door pakjes bezorgende drones.

Al met al kunnen we nog een hoop leren van de kerstman. Zijn wetenschappelijke kennis is namelijk ongeëvenaard, zo stelt Fitzgerald in zijn komische (Engelstalige) boek Secret Science of Santa Claus. In het boek legt hij uit welk gadgets en technologieën de kerstman nodig heeft om zijn jaarlijkse missie te voltooien. Het lijkt misschien allemaal heel ludiek, maar schijn bedriegt. Want bij elke gadget vertelt Fitzgerald iets meer over de technologie erachter. Zo legt hij uit hoe teleportatie werkt, wat een wormgat is en hoe het ook alweer zit met de tijdzones. In feite maakt Fitzgerald dan ook handig gebruik van de kerstman om mensen – jong en oud – meer te vertellen over nieuwe technologieën, waarvan sommigen nog buiten het bereik van mensen liggen, maar – naar verluidt – reeds door de kerstman worden benut.

Bronmateriaal

-

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd