De provincie Utrecht is sinds afgelopen weekend de trotse eigenaar van maar liefst honderd delen van schrijfplankjes die stammen uit de Romeinse tijd. Archeoloog Wouter Vos noemt het ‘enorm belangrijk voor de wetenschap’. Dat melden meerdere bronnen.
De vondst werd gedaan bij het Romeinse fort Fectio in Bunnik. De archeologen zeggen dat het de eerste keer is dat men zoveel stukjes van Romeinse schrijfplanken vond op één enkele plek. “Dit is uniek voor Noordwest-Europa,” zegt de Vos. “Bovendien zijn veel plankjes nog compleet en bijzonder goed bewaard gebleven.”
Amateur
Toch dateert de vondst niet van recentelijk, maar wel van 32 jaar geleden, toen amateurarcheologen de ontdekking deden. De archeologen pasten de juiste conservering toe om het materiaal te beschermen. De Vos noemt hun werk ‘uitermate belangrijk, omdat alles anders verloren zou zijn gegaan’.
Waarde
Tot vier jaar geleden werd de vondst niet op waarde geschat, maar daar is nu eindelijk verandering in gekomen. “We vinden het een eer de fragmenten aan de provincie over te mogen dragen,” aldus de ontdekkers.
Archief
Na grondig onderzoek door een archeologisch bureau en de Vrije Universiteit blijkt dat het hier waarschijnlijk gaat om officiële documenten uit het Romeinse militaire archief. De onderzoekers denken dat het gaat om testamenten, schuldverklaringen en contracten die in de Rijn werden gegooid. “Het is ontzettend waanzinnig om een deel van het archief van de Romeinen in handen te hebben,” zegt de Vos.
Het enige probleem dat de onderzoekers nog rest is het ontcijferen van de plankjes. Een expert van de Universiteit van Oxford gaat er binnenkort mee aan de slag. Men verwacht in december volgend jaar de plankjes aan het publiek te mogen tentoonstellen.