Schrapend ijs kost bodemdieren de kop

Nabij Antarctica schrapen ijsbergen over de bodem. En dat wordt, tot schrik van de dieren die op de bodem leven, alleen maar erger.

Steeds vaker breken stukken van gletsjers af. Die stukken worden door de stroming en de wind meegevoerd naar ondieper water. En daar zijn de stukken ijs de schrik van elk bodemdier.

Bodem
Het ijs schraapt namelijk over de bodem. Niet prettig voor dieren die daar wonen. Sterker nog: het kost heel veel dieren (misschien wel letterlijk) de kop.

Antarctisch Schiereiland
Wetenschappers bestudeerden ijsbergen nabij het westelijke deel van het Antarctisch Schiereiland. Hier blijken steeds meer ijsbergen over de grond te schrapen. En dat heeft gevolgen voor de dieren die daar wonen. Zo blijkt het diertje Fenestrulina rugula dat hier op de bodem woont het heel moeilijk te hebben. Slechts de helft van de koloniën slaagt er in om seksueel volwassen te worden.

De kwestie baart wetenschappers zorgen. Zo’n 80 procent van alle zeedieren nabij Antarctica leven op of net onder de zeebodem. Zij zullen waarschijnlijk extra hard getroffen worden door het schrapende ijs, oftewel klimaatverandering, zo concluderen de onderzoekers in het blad Nature.

Bronmateriaal

"In a Scrape" - Sciencemag.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door British Antarctic Survey (via Sciencemag.org).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd