Schotten leven extreem ongezond

  Vrijwel alle mensen in Schotland houden er een zeer gevaarlijke levensstijl op na: 97,5 procent van de Schotten rookt of drinkt of is dik of eet ongezond of sport nooit. De meesten houden er zelfs meerdere slechte gewoontes op na. Dat blijkt uit onderzoek.

  De Schotten staan bekend om hun slechte levensstijl en de ziektes – zoals hartaandoeningen en kanker – die daaruit voortvloeien. Dat het ook echt zo ernstig was, wist niemand. Totdat de universiteit van Glasgow enquêtes analyseerde. Zo’n 6574 Schotten vulden de vragenlijsten in. Het resultaat was even schrikken. “Uit onze analyse blijkt dat tweederde van de Schotse bevolking overgewicht heeft, een even groot deel sport onvoldoende en de meeste mensen volgen een slecht dieet,” vertelt onderzoeker David Conway.

  Veel mensen bleken meerdere ongezonde gewoontes te combineren. Zo gaan zwaar drinken, roken, een slecht dieet en een tekort aan beweging vaak hand in hand. “Zo’n 86 procent heeft minstens twee risicofactoren. Minstens 55 procent had drie of meer risicofactoren en bijna 20 procent had vier of allevijf de risicofactoren.” Met name de wat armere Schotten houden er zeer slechte gewoontes op na.

  Hoewel deze cijfers al indrukwekkend zijn, gaan de onderzoekers ervan uit dat het aantal mensen met een ongezonde levensstijl in werkelijkheid nog groter is. De Schotten beoordeelden in de enquête hun eigen gedrag en hebben zich wellicht wat mooier voorgedaan dan ze in werkelijkheid zijn. Zo zou de alcoholproblematiek alleen al, op basis van deze vragenlijsten met zo’n vijftig procent zijn onderschat.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd