Schots zeemonster ontdekt dat ‘Nessie’ doet verbleken

  Bestaat het monster van Loch Ness nu wel of niet? Eén ding weten we sinds vandaag wel: zo’n 170 miljoen jaar geleden zwom rond Schotland een echt zeemonster rond waar het monster van Loch Ness misschien zelfs bang voor zou zijn.

  Onderzoekers van de universiteit van Edinburgh hebben een dolfijnachtig wezen ontdekt dat zo’n 170 miljoen jaar geleden in de ondiepe wateren rond Schotland zwom. Het zeereptiel heeft de naam Dearcmhara shawcrossi gekregen.

  Het dier moet 4,2 meter lang zijn geweest en zo ongeveer aan het hoofd van de voedselketen hebben gestaan. D. shawcrossi voedde zich met vissen en andere reptielen.

  De onderzoekers ontdekten de fossiele resten van het dier op het eiland Skye. In de tijd waarin D. shawcrossi leefde, stond het eiland grotendeels onder water. “In de tijd van de dinosaurussen zwierven in de wateren van Schotland reptielen ter grootte van motorboten rond,” vertelt onderzoeker Steve Brusatte. “Hun fossiele resten zijn zeldzaam en nu hebben we voor het eerst een soort gevonden die alleen rond Schotland voorkwam.”

  Bronmateriaal

  "Scottish prehistoric reptile discovered" - Ed.ac.uk
  De afbeelding bovenaan dit artikel is afkomstig van Wikimedia Commons.

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd