Schoothondjes komen uit het Midden-Oosten

Of u er nu van houdt of niet: kleine schoothondjes bestaan. Het gen dat een wolf in een Yorkshire Terrier veranderde komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten. Kleine honden hebben dezelfde DNA-mutaties in het IGF1-gen. Wetenschappers vergeleken het DNA van kleine hondjes met zeventien verschillende wolvenpopulaties.

Een team van wetenschappers keek naar het gebied naast het IGF1-gen om te kijken welke wolven het beste matchen met kleine honden. Het DNA van grijze wolven uit Israël, Iran en India komt het meest overeen met het DNA van schoothondjes. Vermoedelijk komen de kleine hondjes oorspronkelijk uit het Midden-Oosten.

De resultaten komen overeen met archeologische vondsten. In tombes in het Midden-Oosten zijn 12.000 jaar oude restanten van kleine hondjes gevonden. Rond dezelfde tijd ontstond landbouw. Wetenschappers menen dat mensen de voorkeur gaven aan kleine hondjes, omdat de leefruimte in agrarische gemeenschappen beperkt was. Ook andere gedomesticeerde dieren uit het Midden-Oosten, zoals koeien en katten, zijn opvallend kleiner dan gedomesticeerde dieren uit andere gebieden.

Bronmateriaal

"Lapdogs are Middle Eastern " - New Scientist

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd