Schoonheid doet ertoe op Facebook

Schoonheid op Facebook: we worden sneller vrienden met vrienden van onze knapste vrienden, zo blijkt.

De onderzoekers verzamelden 78 studenten die allemaal Facebook gebruikten. De proefpersonen kregen neppe Facebook-accounts te zien en moesten op basis van een profielfoto onder meer aangeven of ze iemand aantrekkelijk vonden of niet. Uit het onderzoek blijkt dat mensen een ander sneller als vriend toevoegden wanneer deze geassocieerd werd met knappe vrienden.

WIST U DAT…

…mensen met een laag zelfbeeld Facebook beter links kunnen laten liggen?

En dat is heel interessant, zo stellen de onderzoekers in het blad Journal of Web Based Communities. Wanneer mensen iemand online ‘tegen het lijf lopen’ dan vormen ze zich op basis van zijn of haar profiel een beeld. Gebruikers kunnen dat beeld enigszins beïnvloeden door bijvoorbeeld een bepaalde profielfoto te kiezen, maar ze kunnen de foto’s van hun vrienden – die ook op hun profielpagina voorkomen – niet bepalen. En dat terwijl mensen ook die vrienden gebruiken om een beeld van iemand te krijgen. Offline doen we dat ook: we beoordelen iemand mede op basis van het gezelschap waar hij of zij in verkeert.

“Sociale netwerksites zijn van essentieel belang geworden in het onderhouden van relaties,” zo stellen de onderzoekers. “Daarom is het steeds belangrijker voor wetenschappers om te begrijpen hoe indrukken en verbindingen in de virtuele wereld tot stand komen.” Dit onderzoek geeft daar al een goed beeld van. Zo blijken gebruikers sneller online bevriend te raken met vrienden van hun eigen knappe vrienden. Het maakt daarbij niet uit of die vrienden van het mannelijk of vrouwelijk geslacht zijn.

Bronmateriaal

"Looking good on Facebook" - Inderscience.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Enda Nasution (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd