Scholieren vinden gat op Mars

Zestien Amerikaanse scholieren van de Evergreen Middle School vonden een mysterieus gat op een foto van de Pavonis Mons vulkaan. Op de foto, gemaakt door Mars Odyssey ruimtesonde, is een zwart gebied te zien. Het gat is een zogenaamde ‘skylight’.

Een skylight ontstaat wanneer het dak van een grot of ondergrondse lavatunnel gedeeltelijk instort. De skylight op de foto heeft een oppervlakte van 190 bij 160 meter en is minimaal 115 meter diep.

De resolutie van de THEMIS-foto is 18 meter per pixel. De scholieren hopen dat de Mars Reconnaissance Orbiter binnenkort een blik werpt op het gat. De HiRISE-camera van de ruimtesonde maakt foto’s met een resolutie van dertig centimeter per pixel, waardoor de scholieren misschien dieper in het gat kunnen kijken.

De scholieren deden mee aan het Mars Student Imaging Program, waarbij zij de mogelijkheid kregen om foto’s op Mars te maken en te onderzoeken. “Hierdoor krijgen studenten een goed beeld van hoe onderzoek wordt uitgevoerd en hoe belangrijk onderzoek is voor de wetenschappelijke gemeenschap”, zegt docent Dennis Mitchell. “Dat is een fantastische ervaring.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd