Vorige maand vond de heftigste zonnestorm in jaren plaats. En kip Camilla maakte dat dankzij scholieren van heel dichtbij mee.
Camilla is natuurlijk geen echte kip. Het is een rubberen exemplaar. Met behulp van een luchtballon brachten de scholieren – met een beetje hulp van wetenschappers – de kip op een hoogte van meer dan 36.500 meter.
Zonnestorm
Camilla koos uiteindelijk twee keer het luchtruim. Eerst begin maart, toen er nog geen sprake was van een zonnestorm. En een weekje later, tijdens het hoogtepunt van de zonnestorm nogmaals. De kip ging niet alleen, maar had ook onder meer vier camera’s, twee GPS-trackers, zeven insecten en enkele zonnebloemzaden aan boord.
Analyseren
Na de twee vluchten werd Camilla – en misschien nog wel belangrijker: de data – weer heelhuids teruggevonden. Het is de bedoeling dat de scholieren de data van de twee vluchten gaan analyseren en vergelijken. Ook gaan de scholieren de zonnebloemzaden zaaien om te achterhalen of deze zaden door de straling veranderd zijn en wellicht anderen (of zelfs geen) zonnebloemen opleveren. De insecten overleefden de vlucht helaas niet.
De experimenten vinden allemaal plaats in het kader van een astrobiologie-project. En dat project stopt niet met de lancering van de rubberen kip. “Later dit jaar zijn we van plan om microben te lanceren om uit te zoeken of deze op het randje van de ruimte kunnen leven,” vertelt de zeventienjarige Rachel Molina.