Schokkend: zoveel microplastics komen er in je lichaam als je kauwgom kauwt

Kauw je vaak op kauwgom? Dan krijg je mogelijk tienduizenden microplastics binnen in het jaar. 

Microplastics hebben ons lichaam stilzaam gekoloniseerd: ze circuleren onopgemerkt in ons bloed, nestelen zich in onze longen en dringen zelfs onze hersenen binnen – waar mogelijk grammen van deze onzichtbare deeltjes ophopen. Deze miniscule stukjes plastics hebben mogelijk grote gevolgen voor onze gezondheid. Je krijgt ze binnen door het drinken uit plastic flesjes, via de lucht die we inademen en, blijkt uit nieuw onderzoek, door het kauwen van kauwgom.

Onderzoek
Nog niet eerder is het aantal microplastics in kauwgom zo grondig bestudeerd, terwijl het een van de populairste snoepjes ter wereld is. Om die reden wilden Sanjay Mohanty en een promovenda in zijn lab, Lisa Lowe, vaststellen hoeveel microplastics iemand mogelijk binnenkrijgt door het kauwen van kauwgom. De uitkomsten waren zorgwekkend: gemiddeld gebruik van kauwgom (160-180 stukjes per jaar) kan leiden tot 30.000 extra microplastics in je lichaam. Per gram kauwgom komen gemiddeld 100 microplastics vrij en maximaal 600. Normaal gesproken weegt één kauwgompje tussen de 2 en de 6 gram, wat dus betekent dat er bij het kauwen van een groot stukje zo’n 3000 plastic deeltjes in je lichaam terecht kunnen komen. 94 procent van de deeltjes kwam al binnen acht minuten kauwen vrij. Nu wordt geschat dat we gemiddeld 74.000 microplastics per jaar consumeren, maar met de microplastics uit kauwgom erbij gerekend, kan dat nog veel meer zijn. De wetenschappers hebben het onderzoek gepresenteerd tijdens een bijeenkomst van de American Chemical Society, een organisatie die academische artikelen publiceert en verspreidt

Zowel natuurlijke als synthetische kauwgom is slecht
De wetenschappers onderzochten zowel synthetische kauwgom (op basis van kunststof) als natuurlijke kauwgom (op basis van planten). Opvallend genoeg bleken beide evenveel microplastics te bevatten. Dit was totaal tegen de verwachting van de onderzoekers. “Onze aanvankelijke hypothese was dat de synthetische gommen veel meer microplastics zouden bevatten, omdat de basis een soort plastic is”, zegt Lowe, die het project begon als stagiair. Beide soorten bevatten dezelfde soort plastics, namelijk polyolefinen.

Gezondheid
Wetenschappers zijn bang dat microplastics een negatieve impact hebben op onze gezondheid. Ze associëren de microdeeltjes die zich kunnen ophopen in je hersenen onder andere met dementie. Uit dierproeven is gebleken dat ze mogeljik allerlei ontstekingen in het menselijke lichaam veroorzaken en beschadigend zijn voor cellen.

Toekomstig onderzoek
De wetenschappers konden enkel deeltjes van 20 micrometer meten, wat betekent dat er mogelijk nog kleinere nanoplastics vrijkomen tijdens het kauwen. Om dit te kunnen meten in vervolgonderzoeken, zijn betere technieken nodig.

Bronmateriaal

"Chewing gum can shed microplastics into saliva, pilot study finds" - ACS
Afbeelding bovenaan dit artikel: athree23, Pixabay

Fout gevonden?

Interessant voor jou

Voor jou geselecteerd