Schitterende nieuwe foto van noordpool van Saturnus

De zeshoekige noordpool van Saturnus is duidelijk te zien op een nieuwe foto van de Cassini-ruimtesonde. De wolkenbanden hebben verschillende kleuren. Dit komt door variaties in de hoogte van deze wolkenbanden.

Wanneer een wolkendek hoog is, heeft deze een lichte kleur. Bevindt de wolkenband dichter bij de planeet, dan is deze donker. Dit betekent dat de zeshoek op de noordpool en de kleine storm in het midden van de zeshoek lager liggen dan de omringende wolkenbanden.

Het zwarte oog van de orkaan-achtige storm op de noordpool lijkt klein, maar is alsnog 2.000 kilometer breed. Dat is ongeveer twintig keer groter dan het oog van een gemiddelde orkaan op aarde.

Een ander perspectief
De afgelopen weken stemden bezoekers van Scientias.nl massaal op de verkiezing van de ruimtefoto van 2016. Op de zevende plek eindigde een Cassini-foto van de noordpool van Saturnus. De nieuwe foto gemaakt door de Cassini-ruimtesonde laat hetzelfde gebied zien, alleen dan vanuit een iets ander perspectief. De Cassini-ruimtesonde vloog tijdens het maken van dit nieuwe kiekje op 1,2 miljoen kilometer boven de planeet en 51 graden boven de ringen van de planeet.

Einde is nabij
We kunnen niet lang meer genieten van foto’s van de Cassini-ruimtesonde. Op 15 september 2017 plonst Cassini in de atmosfeer van Saturnus. De ruimtesonde stuurt gegevens over de chemische samenstelling van de atmosfeer terug naar de aarde, totdat het signaal stopt. Kort daarna zal het ruimtevaartuig verbranden in de atmosfeer.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd