Schitterende foto van Pluto laat fascinerend landschap zien

pluto-breed

Wetenschappers hebben een prachtige foto van dwergplaneet Pluto gepubliceerd. Tijdens het maken van deze foto keek NASA’s New Horizons-ruimtesonde in de richting van de zon. Hierdoor zijn verschillende lagen in de atmosfeer zichtbaar.

Als bureaubladachtergrond?

Natuurlijk wil je deze foto instellen als bureaubladachtergrond. Hier vind je de foto op hoge resolutie!

De foto toont een fascinerend landschap met bevroren bergen, ijzige vlakten en wolken. Rechts is het vlakke landschap van Sputnik Planum te zien, terwijl links bergen met een hoogte tot 3.500 meter in de spotlights staan. De foto is gemaakt op een afstand van 18.000 kilometer van Pluto. De lengte van het getoonde landschap is 1.250 kilometer.

New Horizons maakte deze foto vijftien minuten na de ontmoeting met Pluto. Door de schaduwen oogt het landschap mysterieus en buitenaards. “Dankzij deze foto voelt het alsof we zelf over Pluto vliegen”, vertelt hoofdonderzoeker Alan Stern van het New Horizons-project. “Dankzij deze foto leren we meer over Pluto’s atmosfeer, bergen, gletsjers en vlakten.”

Vooral ingezoomd (zie hieronder) maakt de foto indruk. De individuele bergen zijn duidelijk te spotten.

bergen2

Daarnaast hebben wetenschappers bewijzen gevonden van een stikstofkringloop op Pluto. Stikstof bevriest in de bergen en vloeit vervolgens naar de vlakten. Dit is duidelijk zichtbaar op de foto hieronder. De kanalen (aangegeven met rode pijlen) zijn drie tot acht kilometer breed.

koolstofkringloop1

koolstofkringloop2

De komende tijd worden veel meer foto’s van Pluto en zijn manen verwacht. Blijf Scientias.nl volgen voor de laatste updates!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd