Schip van de ‘Moby Dick-kapitein’ ontdekt

Archeologen hebben het schip van de beroemde kapitein George Pollard teruggevonden. Het schip botste in 1823 op een rif en ging ten onder. Wetenschappers vonden de restanten ten noordwesten van Honolulu terug. Het houten gevaarte – Two Brothers genaamd – is grotendeels vergaan, maar enkele mooie onderdelen hebben de tand der tijds doorstaan.

De wetenschappers hebben enkel harpoenen gevonden. Ook troffen ze een haak aan waarmee de scheepslui walvissen van hun spek ontdeden. Daarnaast werden enkele ketels gevonden. Deze werden gebruikt om het spek om te zetten in olie.

Moby Dick
De vondst vertelt het verhaal van één van de vele walvisvaarders uit de Amerikaanse geschiedenis. En het is een uniek verhaal. Het was namelijk niet de eerste keer dat Pollard zijn schip aan de golven moest prijsgeven. In 1821 moest hij toezien hoe zijn schip Essex zonk na een botsing met een potvis. De kapitein en zijn bemanning konden zich nog net redden en dobberden drie maanden zonder eten of drinken rond en aten in die periode mensenvlees (onder meer dat van het neefje van Pollard) om in leven te blijven. De avonturen van Pollard en die botsing in het bijzonder inspireerden de schrijver Herman Melville en resulteerden in het wereldberoemde boek ‘Moby Dick’.

WIST U DAT…

…wetenschappers onlangs de resten van een gigantische walvisetende walvis hebben ontdekt?

Einde
Na het ongeluk met de Essex kreeg Pollard al vrij snel een nieuw schip waarmee hij de walvisvaart voortzette. Nadat ook het schip Two Brothers zonk, zette hij een punt achter zijn carrière als walvisvaarder. Hij werd nachtwaker, een beroep dat weinig aanzien genoot.

De archeologen vonden het schip Two Brothers al in 2008, maar maakten hun vondst pas onlangs bekend. Overigens is de expeditie nog niet afgelopen: de archeologen zijn nog steeds bezig met hun zoektocht en vinden ook nog regelmatig voorwerpen uit de negentiende eeuw terug.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd