Schilder veranderde blondine in brunette

Op het schilderij ‘Pauline in een witte jurk’ is te zien dat Pauline een brunette is. Maar uit röntgenonderzoek blijkt dat de vrouw ooit een blondine was.

‘Pauline in een witte jurk’ is geschilderd in de negentiende eeuw door een onbekende schilder. Wetenschappers gebruikten een speciale röntgentechniek om het schilderij te ontleden, bijvoorbeeld om verborgen pigmenten te vinden zonder het kunstwerk te beschadigen.

De onderzoekers troffen andere pigmenten aan, waaruit blijkt dat Pauline ooit afgebeeld was als een blondine met paarse linten in het haar. “De kunstenaar betreurde zijn keuze en gaf Pauline bruin haar”, aldus Matthias Alfeld van de universiteit van Antwerpen. Pauline is geen spannende dame meer, maar een ingetogen, sobere vrouw.

Wie is de schilder?
Hoewel het onbekend is wie de schilder is, denken sommige historici dat de Duitse kunstenaar Philip Otto Runge het schilderij maakte. Het is mogelijk dat Pauline zijn vrouw was. Pauline lijkt veel op de vrouw op het schilderij aan de rechterkant, dat honderd procent zeker door Runge is gemaakt.

Raadsels
Aan de andere kant: als Runge’s vrouw een brunette was, waarom schilderde hij haar dan in eerste instantie als een blondine? Kortom, er zijn nog genoeg mysteries om op te lossen!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd