Enkele dagen geleden presenteerden wetenschappers de scherpste foto’s van Pluto tot nu toe. De foto van het grensgebied van Sputnik Planum is nu ingekleurd.
Dit kiekje is in juli door de New Horizons-ruimtesonde gemaakt, toen het ruimtevaartuig langs dwergplaneet Pluto vloog. Hoewel de resolutie van de foto 77 tot 85 meter per pixel is, is de resolutie van de kleurenkaart slechts 630 meter pixel. Hierdoor oogt de foto iets korreliger dan het origineel. Het is fascinerend om de contrasten in kleuren te zien. Het lijkt net alsof iemand cacaopoeder over de witte bergen heeft gestrooid.
Het gefotografeerde gebied is in werkelijkheid 80 kilometer breed. Het gaat hier om de rand van het hart van Pluto. Het hart van Pluto is een gigantisch ijsveld met scheuren. Er zijn weinig kraters te zien, wat doet vermoeden dat het oppervlak regelmatig wordt vernieuwd. Rondom het hart bevinden zich veel kraters en bergen.
Dit is overigens niet de enige nieuwe foto van Pluto. Gisteren is onderstaand beeld gepubliceerd. We zien hier opnieuw een deel van Sputnik Planum. Zie jij al die duizenden putjes? Onderzoekers denken dat deze putjes ontstaan door een combinatie van afbrokkelend ijs en verdamping. Ieder putje is enkele honderden meters breed en enkele tientallen meters diep. Deze foto is gemaakt toen de New Horizons-ruimtesonde vlak langs Pluto scheerde en heeft daarom dezelfde hoge resolutie als de foto bovenaan dit artikel.