Scheiding vergroot de kans op een hartaanval

hart

Mannen en vrouwen die scheiden, hebben een grotere kans om getroffen te worden door een hartaanval. Dit blijkt uit een Amerikaans onderzoek onder 15.827 mensen. De onderzoekers vermoeden dat de kans op een hartaanval vergroot wordt door chronische stress.

De onderzoekers van de Duke universiteit analyseerden ruim vijftienduizend mensen in de periode van 1992 tot 2010. De deelnemers in de leeftijd van 45 tot 80 jaar moesten iedere twee jaar een vragenlijst invullen over hun huwelijkse staat en hun gezondheid. Ruwweg één op de drie deelnemers aan het onderzoek waren in deze periode minimaal één keer gescheiden.

Mannen hebben meer een ‘iedere vrouw voldoet’-instelling

Overlijden van een dierbare
Uit eerder onderzoek is gebleken dat we in de periode na het overlijden van een dierbare een aanzienlijk grotere kans op een hartaanval hebben. Een dag na het overlijden van een dierbare is de kans op een hartaanval 21 keer groter dan voor het overlijden. Deze kans blijft zeker een maand hoger dan normaal. Nu blijkt dat een echtscheiding een soortgelijk effect heeft, alleen dan veel langduriger.

Verschil tussen mannen en vrouwen
Vooral gescheiden vrouwen lopen gevaar, concluderen de onderzoekers. Gescheiden vrouwen hebben 24% meer kans op een hartaanval dan getrouwde vrouwen. Wanneer vrouwen meerdere keren scheiden stijgt de kans op een hartaanval zelfs met 77%. Bij mannen is het verschil kleiner: 10% grotere kans bij één echtscheiding en 30% grotere kans op een hartaanval bij meerdere scheidingen.

Toen scheiden nog lijden was

Scheiden: het is iets van alle tijden. Al vanaf de middeleeuwen is er behoefte om voor eens en voor altijd het huwelijk te ontbinden. De overheid (en de koningin) ontving destijds honderden brieven van wanhopige burgers met daarin hun persoonlijke verhaal.

Hertrouwen
Nu vraag jij je misschien af: wat als iemand opnieuw trouwt? Opvallend is dat mannen dan weer terug gaan naar het oude niveau, terwijl hertrouwde vrouwen een verhoogd risico op een hartaanval blijven houden. De onderzoekers vermoeden dat mannen meer een ‘iedere vrouw voldoet’-instelling hebben en liever getrouwd zijn. Voor vrouwen is dit anders. Een eerste huwelijk biedt veel bescherming voor een vrouw en die geborgenheid komt te vervallen door een eerste echtscheiding, ook al hertrouwt een vrouw later weer.

Hoe komt dit?
Het maakt niet uit of je arm, rijk of intelligent bent: de verhoogde kans op een hartaanval treft iedereen. “Ik vermoed dat psychische klachten het immuunsysteem verzwakken, de kans op een ontsteking vergroten en tevens het aantal stresshormonen verhogen”, vertelt onderzoeker George aan de BBC. “Als de stress jaren aanhoudt, kan het immuunsysteem blijvend worden beïnvloed.” Helpt een pilletje? Deels. Medicijnen kunnen de hoge bloeddruk verlagen, maar zorgen er niet voor dat het litteken op je ziel verdwijnt.

Advies
Ga je scheiden of ben je onlangs gescheiden? Dan is het belangrijk om niet te lang met angsten en problemen rond te lopen. De onderzoekers adviseren gescheiden mensen om goede vrienden op te zoeken, die je in deze moeilijke periode ondersteunen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd