Scheepswrak van de Centaur gevonden

 GESCHIEDENIS  Het wrak van de Centaur is gisteren gevonden voor de kust van Queensland in Australië. Het schip zonk in de Tweede Wereldoorlog na een Japans bombardement. In totaal kwamen bij de aanslag 268 mensen om het leven. De Centaur was een ziekenhuis op het water.

Ian Jemspon, CEO van het Maritiem Museum in Queensland, denkt dat er nog meer wrakken te vinden zijn voor de Australische kust. “Bijna 7.000 schepen zijn verdwenen in Australische waters. Daarvan hebben we er tot nu toe slechts 2.000 gevonden”, vertelt Jempson. Toch is hij van mening dat de Centaur het laatste grote Australische maritiemgeheim is geweest.

De Centaur werd vorige week al ontdekt met de sonar. David Mearns – die de zoektocht naar het scheepswrak leidde – vertelde op 15 december tegen het Australische ABC dat zijn team een object had gevonden die qua grootte overeen kwam met de afmetingen van de Centaur. De dagen daarna onderzocht het team het wrak. Uiteindelijk bleek het de Centaur te zijn.

De Centaur uit 1924 verzorgde in 1943 het medische transport van Nieuw-Guinea naar Australië. Bij de Japanse aanval door de onderzeeër I-777 kwamen 268 van de 332 mensen om het leven. De 64 overlevenden moesten 36 uur wachten, voordat ze gered konden worden. Wat de reden achter de aanslag was? Dit blijft tot vandaag onbekend.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd