Scheepswrak Endurance na ruim honderd jaar in uitstekende staat gevonden

Honderd jaar na de dood van de beroemde verkenner Ernest Shackleton is zijn schip de Endurance gevonden. Het wrak ligt op een diepte van ruim drie kilometer op de bodem van de Weddellzee.

Het wrak is in een uitstekende staat gevonden door het Endurance22-expeditieteam. “Dit is verreweg het mooiste houten scheepswrak dat ik ooit heb gezien”, vertelt expeditieleider Mensun Bound. In het ijskoude water zijn geen micro-organismen aanwezig die het hout opeten. “Het is zelfs mogelijk om het woord Endurance te zien op de achtersteven. We hopen dat deze vondst er toe leidt dat jonge mensen geïnspireerd worden door de pioniersgeest, moed en vastberadenheid van degenen die aan boord van de Endurance naar Antarctica vaarden.”

“Het is ons gelukt om het wrak te vinden, te onderzoeken en te filmen”, vertelt Donald Lamont, voorzitter van het Falklands Maritime Heritage Trust. “Ook hebben we belangrijk wetenschappelijk onderzoek uit kunnen voeren.” Tijdens de zoektocht naar de Endurance voerden wetenschappers aan boord van de S.A. Agulhas II honderden uren aan wetenschappelijk onderzoek uit, vooral gericht op de invloed van klimaatverandering op het gebied. Zo is er onderzoek gedaan naar de dikte van het zeeijs, drijfijs en weersomstandigheden in de Weddellzee.

De masten van het schip zijn naar beneden geklapt en er is wat lichte schade aan de boeg, maar verder ziet het wrak er goed uit. Aan boord van het schip zijn zelfs laarzen en serviesgoed gevonden.

Deze onderwaterrobot van Saab – de Sabertooth – werd gebruikt om het wrak te vinden.
Het woord Endurance is duidelijk zichtbaar op de achtersteven.
Het stuurwiel is nog steeds in uitstekende staat. Let vooral op de bijzondere details, zoals de onaangetaste dunne latjes boven de ingang van de kajuit.

https://www.youtube.com/watch?v=H6kztLDU0xU

Shackletons expeditie naar Antarctica
In 1914 startte Ernest Shackleton een expeditie naar Antarctica. Hij wilde het continent dwars oversteken. Maar al heel vroeg loopt het mis. Het schip van Shackleton – zijn eigen Endurance – komt in januari 1915 vast te zitten in het ijs en vergaat. Met reddingssloepen weet Shackleton het onbewoonde Elephanteiland te bereiken.

Na een aantal maanden op hulp gewacht te hebben, weet Shackleton maar al te goed dat hij die hulp zelf zal moeten zoeken. Hij vaart samen met enkele van zijn sterkste mannen van Elephanteiland naar Zuid-Georgia. Een reis van bijna 1500 kilometer. Vervolgens wachtte Shackleton en zijn mannen een enorme uitdaging: het oversteken van het heuvelachtige Zuid-Georgia om vervolgens bij Stromness uit te komen en vanuit dit station van Noorse walvisvaarders om hulp te vragen. Shackleton redde het en haalde hulp. Alle bemanningsleden werden gered.

Wist je dat…
…Britse en Amerikaanse onderzoekers in 2013 de reis van Shackleton opnieuw hebben afgelegd?

Honderd jaar na het overlijden van Shackleton
Het is bijzonder dat het wrak van de Endurance in 2022 is gevonden. Precies honderd jaar geleden stierf Shackleton op 47-jarige leeftijd aan een hartaanval. De onderzoeker had een gaatje in zijn hart. “De detectie en behandeling van een atriumseptumdefect is vandaag de dag vrij eenvoudig, maar was voor Shackleton niet mogelijk,” vertelt onderzoeker Ian Calder.

Bronmateriaal

"Endurance is found" - Endurance22

Afbeelding bovenaan dit artikel: Endurance22

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd