In schattige zeehond blijkt een bruinvis-moordenaar te schuilen

  rsz_zeehond (1)

  Ze zien er schattig uit: grijze zeehonden. Maar onderschat ze niet! Nieuw onderzoek toont aan dat grijze zeehonden niet alleen vissen verorberen, maar zelfs bruinvissen (die 1.80 meter lang kunnen worden) op het menu hebben staan.

  Jaarlijks spoelen er vele tientallen zwaar verminkte bruinvissen aan op de Nederlandse stranden. Bijvoorbeeld het exemplaar hieronder dat in 2012 op het strand van Ouddorp (Zuid-Holland) belandde. Lang was onduidelijk wie de bruinvissen zo toetakelden, maar wetenschappers van de Universiteit Utrecht, NIOZ en IMARES zijn er nu uit.

  Foto: Cees van Hoven.
  Foto: Cees van Hoven.
  DNA
  Ze bestudeerden de bijtwonden van drie bruinvissen die in 2013 dood aanspoelden. In die bijtwonden troffen ze DNA van drie verschillende grijze zeehonden aan. En dat is een primeur. Nog nooit was forensisch onderzoek naar DNA op kadavers die al enige tijd in zee hebben gedreven, succesvol.

  Dodelijke aanvallen
  Het onderzoek toont tevens aan dat de bijtwonden niet zijn toegebracht toen de bruinvissen reeds dood waren. De bruinvissen waren dus nog in leven toen grijze zeehonden hun tanden erin zetten. Het betekent dat de grijze zeehonden in dit scenario geen aaseters zijn, maar in staat blijken tot dodelijke aanvallen.

  WIST JE DAT…

  …er momenteel weer volop jonge zeehonden geboren worden in de Waddenzee?

  Maaltje
  Grijze zeehonden zien in bruinvissen waarschijnlijk een lekker maaltje. Uit sectie op 1000 aangespoelde bruinvissen bleek eerder al dat ongeveer 25 procent bijt- en nagelsporen had die waarschijnlijk veroorzaakt waren door een aanval. De verminkte bruinvissen waren daarbij veelal ontdaan van hun zeer voedzame spek. Opvallend detail: de aangespoelde bruinvissen waren over het algemeen jong en beschikten over een goede conditie. Het suggereert dat grijze zeehonden dus zelfs gezonde, jonge bruinvissen de baas kunnen. Hoe de zeehonden bruinvissen grijpen, is niet helemaal duidelijk.

  Door het onderzoek komt de grijze zeehond in een heel ander daglicht te staan. Naast vis blijken deze dieren met hun schattige uiterlijk prima ook zeer grote prooien de baas te zijn.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd