Schadelijke bacteriën kunnen maanden overleven in koekjes

  Wetenschappers van de universiteit van Georgia zijn erachter gekomen dat pathogenen, zoals salmonella, minimaal zes maanden kunnen overleven in koekjes en crackers.

  De afgelopen tijd is er sprake van een toename van voedselvergiftiging via voedsel met weinig vocht. Hieronder vallen crackers en koekjes. “Eigenlijk verwacht je niet dat salmonella kan groeien in droge omstandigheden, maar dat is toch wel het geval”, zegt medeauteur David Mann. Opvallend is ook dat schadelijke bacteriën het een lange tijd uithouden.

  Voor het onderzoek plaatsten wetenschappers verschillende serotypen van salmonella in vier koekjes en crackers met diverse vullingen. Zo gebruikten zij kaas- en pindakaasvullingen voor de crackers en chocolade- en vanillevullingen voor de koekjes. Vervolgens werden de koekjes en crackers verpakt.

  Op een later tijdstip zijn de verpakkingen geopend om te zien of de bacteriën nog in leven waren. “De salmonella had moeite om te overleven in de gevulde crackers, maar deed het buitengewoon goed in de gevulde koekjes”, stelt professor Larry Beuchat. “In sommige gevallen overleefden de pathogenen zes maanden. Dat hadden we niet verwacht.”

  Nu wetenschappers dit weten, kunnen er stappen worden genomen om toekomstige vergiftigingen te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan betere controles in fabrieken. De onderzoekers hopen daarnaast meer experimenten uit te voeren met alle ingrediënten die in crackers en koekjes gebruikt worden. Als pathogenen aanwezig zijn in specifieke ingrediënten, dan kunnen voedselfabrikanten deze ingrediënten weren.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd