Schade overstromingen Pakistan: ruim zes miljard euro

Internationale geldschieters schatten dat Pakistan voor 9,5 miljard dollar aan schade opliep door de recente overstromingen. Dit is ruim zes miljard euro. Volgens de Pakistaanse ministerie van Financiën gaat het om schade aan gebouwen, oogsten en infrastructuur. Overigens kost het nog meer om alle gebouwen en wegen opnieuw te bouwen.

Het bedrag van 9,5 miljard euro slaat namelijk alleen op de schade. De vervangingskosten zijn niet meegerekend. Volgens het ministerie kost de wederopbouw zo’n 20 miljard euro. Dit is minder dan de eerdere schatting van 28,5 miljard euro.

Door overstromingen in Pakistan stroomden deze zomer dorpen en weilanden weg. Het krachtige water beschadigde in juli en augustus meer dan 1,9 miljoen huizen en zorgden voor zware moessonregens. Bijna 2.000 mensen kwamen om het leven en 2,4 miljoen hectare aan weilanden zijn beschadigd.

Het is zeer waarschijnlijk dat Pakistan niet genoeg geld krijgt van andere landen om de wederopbouw volledig te dekken. Amerikaanse functionarissen raden Pakistan aan om het belastingsstelsel te verbeteren, zodat de wederopbouw op lange termijn wordt ondersteund.

Hieronder twee foto’s van de rivier de Indus. Eentje is gemaakt op 18 juli, de ander op 8 augustus. De beelden van NASA’s Aqua-satelliet laten zien hoe de rivier de Indus in enkele weken tijd enorm is opgezwollen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd