Scanner helpt blinden in de keuken

Is het een blikje doperwten? Of zitten er boontjes in? Het is een vraagstuk waar zelfstandig wonende blinden dagelijks tegenaan lopen. Een Zwitserse scanner moet echter het antwoord gaan bieden. Het apparaat is in staat om 50.000 producten te herkennen en de naam ervan aan de blinde te melden.

“Het is bijna onmisbaar voor een blind persoon die op zichzelf wil wonen,” vertelt Martin Mischler, de woordvoerder van de Zweedse unie voor blinden die de scanners gaat verkopen. “Ik ben zelf blind en ik kan je vertellen dat als je in de keuken bent en je wilt een blik ravioli openen zonder het risico te lopen dat je ingeblikt fruit pakt dan is dit (de scanner, red.) absoluut nodig.”

De scanner is ongeveer net zo groot als de afstandsbediening voor de televisie. Het apparaat kan 50.000 streepjescodes lezen. Maar alleen die van producten van de Zwitserse supermarktketen Migros. De Zweedse unie voor blinden is nog op zoek naar meer supermarkten die willen meewerken om het aanbod te vergroten. “In de toekomst kunnen we ons voorstellen dat de scanner ook de prijs of de houdbaarheidsdatum aangeeft.”

De scanner komt in maart in Zwitserland op de markt en kost 333 euro.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd