Say Cheese! Marsrover Curiosity maakt nieuwe selfies

selfie

De rover kan geen genoeg krijgen van…zichzelf! Kort voor Curiosity zijn reis op de rode planeet voortzette, moesten er dan ook wat selfies worden gemaakt.

De afgelopen weken heeft Curiosity uitgebreid onderzoek gedaan in de ‘Marias Pass’-regio. Een interessant gebied. “De grond die zich in dit gebied ongeveer een meter onder de rover bevindt, bevat drie tot vier keer zoveel water als de grond waar de rover in de afgelopen drie jaar op Mars overheen is gereden,” vertelt onderzoeker Igor Mitrofanov. Dat blijkt uit metingen die Curiosity uitvoerde. Naast die metingen heeft de rover in ‘Marias Pass’ ook weer voor het eerst sinds februari – toen de rover met wat technische probleempjes kampte – gaatjes in een steen geboord.

Selfies
Ondanks al die drukte, had de Marsrover echter ook nog even tijd om een selfie te maken. De rover strekte daartoe zijn robotarm en maakte verschillende foto’s van zichzelf, die vervolgens door NASA aan elkaar zijn geplakt.

De foto's waaruit deze foto is opgebouwd, maakte Curiosity begin augustus. Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / MSSS.
De foto’s waaruit deze foto is opgebouwd, maakte Curiosity begin augustus. Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / MSSS.

Mount Sharp
Enkele dagen na het maken van deze selfies ging Marsrover Curiosity weer op reis. De rover verliet Marias Pass om vervolgens een iets hoger gelegen deel van Mount Sharp op te zoeken.

Curiosity landde zo’n drie jaar geleden op Mars en heeft twee jaar lang onderzoek gedaan in de buurt van zijn landingsplek. Daarna reisde de rover naar Mount Sharp: een berg in het hart van de Gale-krater. Deze berg is opgebouwd uit verschillende lagen die ons meer kunnen vertellen over het klimaat dat Mars in zijn geschiedenis heeft gehad. Onderzoekers zijn met name geïnteresseerd in het moment waarop Mars van een natte en warme planeet veranderde in de droge planeet zoals we die vandaag de dag kennen.

Hoe doet ‘ie dat toch?
Heb je je al eens afgevraagd hoe Curiosity zijn selfies maakt en waarom we zijn robotarm vaak niet op de selfies zien staan? Onderstaand filmpje schept duidelijkheid (vanaf 2:45)!

Bronmateriaal

"NASA Mars Rover Moves Onward After 'Marias Pass' Studies" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / JPL-Caltech / MSSS.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd