Saturnusmaan Titan eet Tethys op

 ASTRONOMIE  Wat gebeurt er met Tethys en Titan op deze nieuwe foto van de Cassini-ruimtesonde? Gelukkig niet veel. Hoewel het lijkt alsof de kleine maan tegen de reus Titan botst, zijn de twee hemellichamen ruim één miljoen kilometer van elkaar verwijderd: drie keer de afstand aarde-maan.

Death Star uit Star Wars?
Titan is op deze foto één miljoen kilometer van de Cassini ruimtesonde verwijderd, Tethys 2,2 miljoen kilometer. Het verschil tussen de twee manen lijkt erg goed, maar dat is in realiteit ook zo. Zouden de manen naast elkaar staan, dan zou Tethys twee keer zo groot zijn als op deze foto, en Titan even groot als op deze foto. Tethys heeft een diameter van ruim 1.000 kilometer; Titan is ruim 5.000 kilometer breed. Titan is dus een reus in vergelijking met Tethys.

Naast het verschil in grootte valt er nog een groot verschil op. Titan heeft een dikke, stikstofrijke atmosfeer. Tethys is een bevroren maan zonder atmosfeer.

Ziet u die grote krater op Tethys? Het is niet voor niets dat de maan vaak wordt vergeleken met de Death Star, een maanwapen uit de bekende sci-fi film Star Wars. De krater Odysseus heeft een breedte van 445 kilometer.

Bronmateriaal

"Titan Swallows Tethys" - Discovery.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd