Saturnus’ maan Atlas stapt in de zon op nieuwe foto

saturnus

Het lijkt wel of Saturnus’ maan Atlas verstoppertje speelt. Maar wanneer de maan voorzichtig uit de schaduw van de gasreus komt zetten, heeft Cassini hem direct gezien en gefotografeerd. Het levert een mooie foto op.

Cassini maakte foto begin dit jaar al. Op het moment dat de foto werd gemaakt, bevond de ruimtesonde zich op zo’n 2,6 miljoen kilometer afstand van Atlas.

Op de foto komt Atlas net uit de schaduw van Saturnus zetten. Voor onderzoekers is dat een interessant moment. Hoewel de afstand tussen Saturnus en de zon groot is en de warmte van de zon in vergelijking met bijvoorbeeld de aarde weinig invloed heeft op de gasreus en zijn manen, koelen die manen zodra ze in de schaduw van Saturnus vertoeven toch best af. Door te bestuderen hoe die manen afkoelen en opwarmen, kunnen onderzoekers meer te weten komen over de fysieke eigenschappen van die manen.

Atlas doet qua vorm misschien nog wel het meeste denken aan een vliegende schotel. Het maantje is ongeveer 32 kilometer breed. Het is bij lange na niet het enige maantje dat Saturnus rijk is. De gasreus heeft zeker 62 manen.

Bronmateriaal

" Emerging from Darkness" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / JPL-Caltech / Space Science Institute.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd