Saturnus is reusachtig mooi op nieuwe foto

Het kiekje, gemaakt door ruimtesonde Cassini, herinnert ons er weer even aan waarom Saturnus ook wel met de term ‘gasreus’ wordt aangeduid.

Saturnus is met een diameter die tien keer groter is dan die van de aarde, een echte reus. En op deze foto wordt dat wel heel goed zichtbaar.

Tethys
Naast de 116.500 kilometer grote Saturnus zien we op deze foto ook maantje Tethys. In vergelijking met de gasreus stelt het maantje – met een diameter van 1062 kilometer – weinig voor. NASA heeft ook wat aan de helderheid van de maan moeten sleutelen, om deze goed zichtbaar te maken.

Saturnus en Tethys. Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / Space Science Institute.
Saturnus en Tethys. Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / Space Science Institute.

16 miljoen kilometer
Cassini maakte de foto toen deze zo’n 16 miljoen kilometer van Saturnus verwijderd was. De afstand tot Tethys was met 2,4 miljoen kilometer aanzienlijk kleiner. De ruimtesonde maakte de foto in maart 2015, maar NASA heeft deze nu pas vrijgegeven.

Al jaren trakteert Cassini ons op prachtige beelden van Saturnus en zijn manen. Onlangs stuurde de sonde nog deze mooie foto’s van een ijzig Enceladus naar de aarde. Helaas heeft Cassini zijn beste tijd gehad; de missie van de ruimtesonde komt binnenkort tot een einde. En dan is het voorlopig gebeurd met de detailfoto’s van dit fascinerende systeem.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd