Satellieten maken machtige foto van Haiyan: één van de krachtigste stormen ooit

tyfoon

Wetenschappers hebben een indrukwekkende foto gemaakt van tyfoon Haiyan. Op de foto is te zien hoe de storm – door NASA aangeduid als één van de sterkste stormen die ooit geregistreerd is – de Filipijnen nadert. Daar maakte de storm naar schatting meer dan 10.000 slachtoffers.

Satellieten van de Japanse meteorologische dienst en de Europese weersatelliet Meteosat-7 vereeuwigden de tyfoon op 7 november. De beelden van de satellieten werden gecombineerd en op een foto die NASA eerder van onze planeet maakte, gelegd. Het resultaat is indrukwekkend.

Op het moment dat de foto gemaakt werd – kort voor de tyfoon op de Filipijnen aan land ging – werden aanhoudende winden met snelheden van wel 314 kilometer per uur geregistreerd. Ook was er sprake van windstoten van wel 379 kilometer per uur. Daarmee is het één van de krachtigste stormen die ooit geregistreerd zijn.

Foto: Copyright 2013 JMA / EUMETSAT.
Foto: Copyright 2013 JMA / EUMETSAT.

Ook de astronauten aan boord van het internationale ruimtestation kon de storm niet ontgaan. Astronaut Karen Nyberg maakte eind vorige week vanuit het ruimtestation deze foto.

Foto: Karen L. Nyberg (via Twitter.com).
Foto: Karen L. Nyberg (via Twitter.com).

Bronmateriaal

"NASA Peers Into One of Earth's Strongest Storms Ever" - NASA.gov
"Typhoon Haiyan" - Flickr.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door JMA / EUMETSAT (2013) (via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd