Satellietbeelden bevestigen dat Palmyra niet is vernietigd

palmyra

Terreurbeweging Islamitische Staat verspreidde gisteren foto’s waarop te zien is dat de Syrische stad Palmyra ongeschonden is. Maar hoe betrouwbaar zijn deze beelden? Zeer betrouwbaar, want satellietfoto’s bevestigen dat de historische stad niet vernietigd is.

De bevestiging komt van Einar Bjorgo, de manager van UNOSAT. UNOSAT is een project van de Verenigde Naties, waarbij verschillende experts satellietbeelden delen en analyseren. Bjorgo en Michael Danti (Syrian Heritage Initiatie) hebben de meest recente satellietfoto’s geanalyseerd en troffen geen beschadigingen aan de Romeinse, Griekse en Perzische bouwwerken aan. Voor honderd procent zekerheid wachten Bjorgo en Danti op ooggetuigenverslagen en een uitgebreide vergelijking met oudere satellietbeelden.

Het is niet ongebruikelijk dat IS Palmyra laat staan. Hoewel de terreurbeweging veel oude gebouwen sloopt, gaat het in 90% van de gevallen om plekken waar mensen dagelijks samenkomen, zoals scholen, kerken en moskeeën. Het zijn plekken waar mensen zichzelf kunnen zijn en zich keren tegen de boodschap van IS, maar dat wil deze beweging niet. “Vandaar dat de groepering het cultureel erfgoed van inwoners met de grond gelijk maakt”, vertelt Danti aan ScienceMag. Danti werkte meer dan twintig jaar in de provincie Nineveh, waar meer dan 190 erfgoedlocaties zijn geruïneerd.

Hoewel de grotere gebouwen in Palmyra de dans ontspringen, worden kleinere beelden van – in de ogen van IS – ‘afgoden’ wel vernield. “We breken de afgodsbeelden die de heidenen ooit hebben aanbeden”, vertelt IS-commandant Abu Laith al-Saoudy aan een Syrisch radiostation. “Maar wat de oude stad betreft: die zullen we behouden.” Gelukkig heeft het Syrische regime de afgelopen maanden al honderden antieke beelden in veiligheid gebracht.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd