Satelliet van NASA stort binnenkort neer

NASA voorspelt dat een kapotte satelliet binnen enkele weken ongecontroleerd gaat neerstorten.

De satelliet heeft na jaren van trouwe dienst in 2005 al de geest gegeven. Sinds dat moment heeft het stukje technologie aan hoogte verloren en het moment waarop deze in de atmosfeer van de aarde terechtkomt, komt steeds dichterbij. NASA voorspelt dat het in de laatste week van september of de eerste week van oktober zal gaan plaatsvinden.

Neerstorten
Een groot deel van de satelliet zal in de atmosfeer verbranden. Maar het is niet ondenkbaar dat brokstukken toch nog min of meer heelhuids door de atmosfeer komen zetten en op aarde neerstorten. En dat baart sommige mensen zorgen. Maar NASA blijft erbij dat de kans dat zo’n brokstuk voor ellende gaat zorgen, uiterst klein is.

Satelliet

De satelliet draagt de naam UARS (Upper Atmosphere Research Satellite) en moest onderzoek doen naar de atmosfeer en de ozonlaag van de aarde. De satelliet is iets meer dan tien meter lang en 4,5 meter breed. Slechts 26 stukken (de zwaarste met een gewicht van 150 kilo) zullen naar verwachting de trip door de aardse atmosfeer overleven en ook echt op aarde neerkomen.

Kansen
De kans dat een mens gewond raakt door een brokstuk van de satelliet is 1 op 3200. Bovendien komen er regelmatig brokstukken van satellieten terug naar de aarde zetten en dat heeft nog nooit voor problemen gezorgd, zo benadrukt NASA.

Waar?
Het is onduidelijk waar de satelliet neer gaat komen. Het gaat namelijk om een ongecontroleerde actie. De Amerikanen houden het brokstuk wel heel goed in de gaten, maar zelfs twee uur voordat deze terug op aarde valt, is nog niet exact te voorspellen waar de brokstukken neerkomen. Ook is nog onduidelijk wanneer de satelliet precies op aarde landt.

Dat er op deze manier met een satelliet wordt omgegaan, is heel uniek. Tegenwoordig wordt ervoor gezorgd dat satellieten voldoende brandstof aan boord hebben om aan het eind van hun werkzame leven op een gecontroleerde manier terug naar de aarde te komen of zich te verplaatsen naar een plek in de ruimte waar ze niemand in de weg zitten. Die maatregelen werden echter nog niet genomen toen de UARS-satelliet de lucht inging en dus moet NASA zich op deze manier van de satelliet ontdoen.

Bronmateriaal

"Dead Satellite Will Fall to Earth By September's End, NASA Says" - Space.com
"The Sky Is Falling! But No Big Deal" - Sciencemag.org
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd