Satelliet spoort vergeten piramides op

Egypte heeft nog genoeg archeologische verrassingen voor ons in petto, zo suggereren satellietbeelden waarop wetenschappers mogelijk twee vergeten piramidecomplexen hebben ontdekt.

Onderzoeker Angela Micol ontdekte de vermeende piramides toen ze satellietbeelden van Egypte bekeek. Op de beelden zijn duidelijke lijnen te zien die erop wijzen dat zich in de woestijn nog meerdere vergeten piramides bevinden.

De structuur bovenaan doet denken aan een grotere piramide. Eronder lijken drie kleinere piramides te zien te zijn. Foto: Angela Micol.
Vierkant
Het gaat om twee piramidecomplexen. Het ene complex bevat waarschijnlijk een redelijk grote piramide. Op de beelden is heel duidelijk een vierkante vorm te zien die zo’n 42 meter breed is. Naast deze grote piramide zijn drie kleinere heuvels ontdekt. Over hun onderlingen verhoudingen is overduidelijk nagedacht: ze bevinden zich net als de piramiden van Giza in formatie.

Tweede complex
Het tweede complex ziet u op de foto bovenaan dit artikel. Het lijkt te bestaan uit vier grafheuvels en een enorm driehoekig plateau. De twee grotere grafheuvels zijn zo’n 76 meter breed. De twee kleinere ongeveer 30 meter breed. Het plateau is meer dan 180 meter breed.

Meer onderzoek
Experts zijn inmiddels met de beelden geconfronteerd. Maar bij het zien ervan ging geen belletje rinkelen. Het is dus nog onduidelijk wat zich hier precies bevindt en wat hier mogelijk begraven ligt. Micol heeft de beelden en haar bevindingen doorgezet naar egyptologen. Zij kunnen het gebied nu eens met een bezoekje gaan vereren. “Het is heel duidelijk wat de gebieden mogelijk bevatten,” vindt Micol. “Maar veldonderzoek is nodig om te verifiëren dat zich hier werkelijk piramides bevinden en er moet bewijs worden verzameld om de oorsprong van de piramides te achterhalen.”

Archeologisch onderzoek met behulp van satellietbeelden: het is een sterk opkomende tak van sport. Het grote voordeel van deze aanpak is dat archeologen het grotere plaatje kunnen zien. Structuren of sporen ervan zijn soms gemakkelijker vanuit de ruimte te herkennen dan wanneer archeologen er bovenop staan. Bovendien is deze aanpak heel geschikt voor onderzoek in moeilijk toegankelijke gebieden. Eerder werden op deze wijze onder meer al heuvels in de vorm van dieren, zeventien Egyptische piramides en vergeten stukjes van de Chinese muur herontdekt.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd