Satelliet ontdekt zeventien piramides in Egypte

Wetenschappers hebben met behulp van satellietbeelden zeventien verloren gewaande piramides teruggevonden.

Ook werden er nog eens zo’n duizend tombes en drieduizend nederzettingen ontdekt. De wetenschappers zijn zelf ook verbaasd over de enorme vondst. “Ik kon niet geloven dat we zoveel plekjes in geheel Egypte hadden ontdekt,” vertelt egyptoloog Sarah Parcak aan de BBC die volgende week een documentaire aan de enorme vondst wijdt.

Satellieten
De onderzoekers maakten gebruik van satellieten die zo’n 700 kilometer boven de aarde zweven. Zelfs objecten die iets kleiner dan één meter waren, konden met de satellieten worden waargenomen. De oude Egyptenaren maakten gebruik van modder om hun gebouwen op te trekken. Die modder heeft een grotere dichtheid dan de omringende grond en dus is de vorm van oude huizen, tombes en tempels vanuit de ruimte goed te zien.

WIST U DAT…

…een Egyptische prinses de oudste persoon met een hartziekte is?

Huis
Een aantal van de waarnemingen is inmiddels ook op de grond bestudeerd en bevestigd. In Saqqara konden onderzoekers dankzij de satellietbeelden twee piramides blootleggen. En in Tanis kon een 3000 jaar oud huis worden uitgegraven.

Meer
De wetenschappers vermoeden dat satellietbeelden nog veel meer verborgen schatten kunnen blootleggen. Nu hebben de archeologen zich voornamelijk gericht op gebouwen dicht bij het oppervlak. Maar er zijn waarschijnlijk nog restanten van duizenden andere tempels, huizen en tombes die dieper liggen. Ze zijn tijdens overstromingen van de Nijl met grond toegedekt.

De Egyptische autoriteiten zien ook wel iets in de satellietbeelden. Ze willen ze gebruiken om belangrijke gebouwen of restanten ervan in de toekomst beter te beschermen tegen diefstal of vernielingen. Tijdens de rellen eerder dit jaar werden nog vele voorwerpen ontvreemd of kapotgemaakt. Dat moet in de toekomst voorkomen worden.

Bovenstaande foto is gemaakt door Rick Manwaring (via Flickr.com).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd