Satelliet kiekt verbluffend mooie beelden van maan die voor de zon schuift

verduistering

Afgelopen weekend was in sommige delen van de wereld een zonsverduistering te zien. Dankzij de Proba 2-satelliet kunnen ook wij Nederlanders nog even van die zonsverduistering meegenieten. De satelliet maakte er namelijk prachtige beelden van.

De zonsverduistering van afgelopen weekend was een hybride zonsverduistering. Dat betekent dat aardbewoners afhankelijk van hun locatie op aarde een volledige zonsverduistering of een ringvormige zonsverduistering kunnen waarnemen. Bij een volledige zonsverduistering beweegt de maan – gezien vanaf de aarde – voor de zon en bedekt deze tijdelijk geheel. De mensen die een ringvormige verduistering zagen, zagen ook hoe de maan voor de zon langsbeweegt, maar deze niet helemaal bedekken kon, waardoor een lichtgevende ring rondom de maan zichtbaar bleef.

Proba 2 – een satelliet die om de aarde cirkelt – had vanzelfsprekend weer een heel ander perspectief op de zaak. De satelliet zag drie gedeeltelijke zonsverduisteringen. De beelden die de satelliet maakte, zijn door ESA aan elkaar geplakt, waardoor een fraai filmpje van de zonsverduisteringen ontstaat.

De beelden laten niet alleen een verduistering zien, maar geven ook een goed beeld van de activiteit op de zon. Zo ziet u verschillende actieve regio’s, waaronder enkele zonnevlekken.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd