Het is populair: een sapjesdieet. Even snel van wat overtollige kilogrammetjes af. Alleen is zo’n kuur van een paar dagen wel goed voor je?
Een nieuwe studie naar de effecten van groente- en fruitsapdiëten op de samenstelling van het microbioom, ofwel de bacteriepopulaties in je darmen en mond, laat zien dat zo’n kortdurend dieet misschien helemaal niet zo goed voor je is. Zo’n kortstondig dieet met alleen sapjes heeft negatieve gevolgen voor het microbioom.
De onderzoekers van de Northwestern University in de VS keken naar drie vormen van diëten, namelijk een sapjesdieet zonder vast voedsel, een sapjesdieet met vast voedsel en een louter op planten gebaseerd dieet van vast plantaardig voedsel en water.
Het doel van het onderzoek was het effect van het drinken van groente- en fruitsap op de samenstelling van het microbioom in de darmen te onderzoeken en dat af te zetten tegen andere vormen van diëten. Het is belangrijk om te weten hoe voedselverwerking zorgt voor bepaalde interacties met ons lichaam, in dit geval dus de bacteriehuishouding in onze mond en darmen.
Vezels zijn belangrijk
Ook dit onderzoek maakt duidelijk dat vezels van groot belang zijn voor onze gezondheid, wat ook uit een recente studie van Stanford bleek. De onderzoekers zagen bij de groep die alleen fruit- en groentensapjes dronk de grootste toename van bepaalde bacteriegroepen die met het ontstaan van ontstekingen te maken hebben. Er vormden zich vooral bacteriën die goed zijn in het verwerken van simpele suikers. De groep die plantaardig at, zag juist gunstigere microbiële veranderingen. De sap-en-voedselgroep had wel wat bacteriële verschuivingen, maar minder dramatisch dan de alleen-sapgroep. Met andere woorden: vezels zijn belangrijk voor onze voedselverwerking.
Melinda Ring, een van de auteurs van de studie zegt in een reactie: “veel mensen denken dat een sapjeskuur goed is voor een goede reiniging, maar dit onderzoek biedt een realiteitscheck”. Ze vervolgt: “het consumeren van grote hoeveelheden sap met weinig vezels kan leiden tot een disbalans in het microbioom die zelfs negatieve gevolgen kan hebben, zoals ontstekingen en een verminderde gezondheid van de darmen”.
Fruitsapjes
Nuttige bacteriën die ontstekingsremmende verbindingen maken, zoals boterzuur, hebben juist vezels nodig. Zonder die vezels vermenigvuldigen suikerminnende bacteriën zich veel makkelijker. De hoge suikergehaltes in sap voeden deze schadelijke bacteriën nog meer, wat het microbioom van mond en darm verstoort.
Ook bleek dat bij deze kortstondige diëten vooral de samenstelling van de mondbacteriën snel verandert en het microbioom in onze darmen een stuk minder snel. Hoe dit zit op de lange termijn is in deze studie niet onderzocht.
Veertien dagen na de kortdurende diëten, keken de onderzoekers naar het herstel van de bacteriën en drie dagen bleek niet voldoende om het microbioom langdurig te veranderen, met andere woorden: de samenstelling van het microbioom was weer min of meer zo als voor de kuur.
Fruitsapjes gebruiken als vervanging voor het eten van fruit, waardoor je dus veel meer vezels binnenkrijgt, is dus een slecht idee.
Als vervolgstudie denken de onderzoekers te kijken naar hoe sapjes en andere diëten impact hebben op het microbioom en dan vooral van kinderen die veel fruitsapjes drinken ter vervanging van gewoon fruit.