Samen afwassen maakt gelukkiger

 PSYCHOLOGIE   Koppels die de verantwoordelijkheid voor betaald en onbetaald werk eerlijker verdelen, zijn gelukkiger dan zij die de traditionele rolverdeling aanhouden. Dat blijkt uit onderzoek. Vooral de 40-60 procent verdeling wordt populairder. Samen afwassen of hem laten stofzuigen kan dan ook wel eens tot behoud van de relatie zijn.

Onderzoekers van Western’s Department of Sociology hielden zich de afgelopen tijd bezig met de rolverdeling in Canadese huishoudens. Ze legden koppels verschillende vragen voor en trokken vervolgens hun conclusies.

Van de ondervraagden hanteerde het grootste deel de traditionele rolverdeling waarbij de vrouw het meeste onbetaalde werk doet en de man zich op het betaalde werk stort. Het aantal koppels die deze verdeling handhaaft, neemt wel af. Het traditionele rolmodel blijkt uit dit onderzoek nauw samen te hangen met religie en het feit of de vrouw eigen inkomsten genereert.

Zo’n 25 procent van de ondervraagden houdt het op de verdeling 40-60 procent. Hierbij doet de ene partner 60 procent van het onbetaalde werk en neemt de ander 40 procent van het onbetaalde werk voor zijn of haar rekening. Uit het onderzoek blijkt dat mensen die de verantwoordelijkheid eerlijk delen gelukkiger zijn dan de koppels in de traditionele rolverdeling.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd