Salmonella pakt kanker aan

Wetenschappers hebben ontdekt dat salmonella kanker aanpakt. De bacterie zorgt voor een heftige reactie van het immuunsysteem. Dankzij de reactie ‘ziet’ het immuunsysteem de verstoppertje spelende kankercellen weer en rekent er met af door deze te doden, uitzaaiingen te voorkomen en de groei van tumoren af te remmen.

Het is heel lastig om kankercellen aan te pakken. Dat komt doordat zij het immuunsysteem weten te vermijden. Ze zorgen ervoor dat het deel van het immuunsysteem dat afwijkingen (zoals de kankercellen) op moet merken, niets ziet en kunnen zo ongestoord hun gang gaan. Salmonella maakt juist dit deel van het immuunsysteem actief en onthult zo de kankercellen, waarna het immuunsysteem actie kan ondernemen.

Experiment
De methode is zeer effectief, zo blijkt uit experimenten met muizen. Zodra de bacterie het lichaam entert, ziet het immuunsysteem de kankercellen en start direct met de bestrijding ervan. De onderzoekers van de universiteit van Milan hopen volgend jaar mei te starten met een proef waarbij mensen de behandeling ondergaan.

Ongevaarlijk
Salmonella gebruiken om kanker uit te schakelen: het klinkt misschien alsof de patiënt daarmee van de regen in de drup belandt, maar dat is volgens onderzoeker Maria Rescigno niet het geval. De dosis salmonella die nodig is om kanker aan te pakken, is te klein om op zichzelf voor problemen te zorgen.

“Wij zijn heel blij met de resultaten,” merkt Rescigno op. De studie werd gepubliceerd in het blad Science Translational Medicine.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd