Zweedse duikers hebben een vissenval van 9000 jaar oud in de Oostzee gevonden. Hiermee is het ‘s werelds oudste vondst op het gebied van de visserij.
Dat meldt de Södertörn Universiteit in Zweden in een Zweeds persbericht. Duikers stuitten op het voorwerp tijdens een archeologische expeditie naar een ondergedompeld rivierdal in de zuidelijke Oostzee. Dit dal bevat resten van drie boomstronken en rivierbodems van 11.000 jaar oud. Hier doen wetenschappers onderzoek naar gezonken landschappen uit het vroege Holoceen in een project genaamd Lost Landscapes. “Vanwege snelle veranderingen in het zeeniveau werden grote gebieden overspoeld tijdens twee perioden in de geschiedenis: 11.000 jaar geleden en 9000 jaar geleden. Dit is de reden dat Zweden nederzettingen en bossen onder de hedendaagse kustlijn heeft” vertelt Björn Nilsson, werkzaam aan het Maritiem Archeologisch Research Instituut (MARIS) in een interview aan Scientias.nl.
Fuik
De oude val uit de middensteentijd is gemaakt van het hout van een hazelnotenboom, stokjes en palen. Volgens Nilsson gaat het om een soort van fuik. “We hebben beide binnenkanten van de val gevonden, die naar een soort mand leiden. Ook hebben we het robuuste hekwerk gevonden dat de mond van de rivier sloot. De val werd in de rivier geplaatst, in het stromende water om zo zalm en forel te vangen.”
Omdat het water van de Oostzee weinig zout bevat, ligt de bodem bezaaid met schatten die nog volledig intact zijn. Zo ligt er een compleet Hollands fluitschip waar Scientias.nl al eerder over berichtte. Volgens Nilsson zijn er al eerder vissenvallen in de Baltische zee gevonden, deze waren 1000 tot 1500 jaar jonger. “De gevonden vissenval is de oudste die bekend is bij de mensheid. Dit betekent natuurlijk niet dat wij denken dat mensen rond die tijd vissenvallen gingen gebruiken. Maar tot nu toe hebben we nog geen bewijs van oudere vallen,” aldus Nilsson.