’s Werelds meest bedreigde ongecontacteerde stam in het nauw door de Amazonebranden

  Onzeker is of de indianen die behoren tot de Awá-stam nog in leven zijn.

  Een ‘plaag’ en ‘terreur’ die ‘onze kinderen ziek maakt en de dieren doodt’. Het zijn de woorden van verschillende inheemse leiders in het Amazonegebied die reageren op de verwoestende branden die hun leefgebied teistert. De vuurzee omvat een immens gebied en omsluit ook het gedeelte van het woud waar de Awá-stam leeft: de meest bedreigde ongecontacteerde stam ter wereld.

  Voortbestaan
  Vorige maand kwam de Awá-stam in het nieuws door unieke beelden die vrijgegeven werden. In de video zijn twee leden van de stam te zien die letterlijk ingesloten dreigen te worden door niet zelden agressieve houthakkers. Het leven van de stam gaat dus al niet over rozen. Maar de flinke branden die al weken in het Amazonewoud woeden doen daar nog een schepje bovenop. De vuurzee strekt zich namelijk ook uit over het oostelijke gedeelte van het regenwoud, waar leden van de Awá-stam wonen. Zij hebben waarschijnlijk grote delen van hun leefgebied in vlammen zien opgaan. Het is daarom onzeker of de twee indianen die vorige maand op beeld zijn vastgelegd, nog in leven zijn.

  Meer weten…

  …over ongecontacteerder stammen? Lees dan ook eens het uitgebreide achtergrondartikel dat we eerder dit jaar publiceerden: ‘Verstopt en verscholen: het roerige bestaan van geïsoleerde stammen die ongemoeid willen blijven’.

  Houthakkers
  Lokale bewoners melden dat houthakkers die de branden hebben aangestoken zwaar bewapend zijn en voorkomen dat brandweerlieden het gebied kunnen betreden. En dat terwijl leden van een naburige stam van de Awá – de Guajajara – er alles aan doen om het gebied te beschermen. Ze doen dat door in het regenwoud te patrouilleren en te proberen houthakkers te verdrijven. Ook vochten ze al tegen eerdere branden die hun leefgebied teisterde. “We zetten ons leven op het spel om te proberen ons territorium te redden,” zegt de inheemse leider Sonia Guajajara. “We waarschuwen al tientallen jaren voor de schendingen die we in Brazilië hebben geleden. Het roofzuchtige gedrag van houthakkers, mijnwerkers en veeboeren is veel slechter geworden onder de anti-inheemse regering van Jair Bolsonaro die aanzet tot geweld tegen het milieu en tegen ons.”

  Foto van een indiaan behorend tot de Awá-stam. Zijn leefgebied staat op dit moment in brand. Afbeelding: Mídia Índia

  Zorgen
  Veel organisaties maken zich op dit moment zorgen over de huidige branden die de ongecontacteerde Awá-stam weleens helemaal zouden kunnen wegvagen. Zij roepen dan ook op tot actie. “De branden vernietigen de resterende bossen in regio’s die heel belangrijk zijn voor de overleving van onze familieleden,” zegt de Coordination of the Indigenous Organizations of the Brazilian Amazon (COIAB) in een verklaring. “Er leven daar geïsoleerde volken die mogelijk door ontbossing en de branden hun leefgebied zijn ontvlucht.”

  Ook directeur van Survival International Stephen Corry reageert met een duidelijke boodschap. “Deze branden zijn niet alleen een milieuramp, ze zijn ook potentieel genocidaal,” zegt hij. “Bolsonaro tekent het doodvonnis voor de ongecontacteerde stammen die hun huizen in vlammen zien opgaan. Als hun bos wordt vernietigd zullen ze niet overleven.”

  Bronmateriaal

  "Uncontacted tribes now threatened by Amazon fires" - Survival International

  "Indigenous leaders denounce Amazon fires as “a terrifying plague"" - Survival International

  Afbeelding bovenaan dit artikel: Fiona Watson/Survival

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd