‘s Werelds eerste 3D-geprinte kantoorgebouw verrijst in Dubai

Een 3D-printer had zo’n zeventien dagen nodig om de verschillende onderdelen van het 250 vierkante meter grote kantoorgebouw te printen.

Een primeur in Dubai dus. Daar is het eerste 3D-geprinte kantoorgebouw ter wereld gepresenteerd dat ook daadwerkelijk gebruikt zal gaan worden. “We zien dit project als een case-study,” vertelt sjeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum, vice-president, minister-president en emir van Dubai.

Het 3D-geprinte gebouw. Afbeelding: overheid van Dubai.
Het 3D-geprinte gebouw. Afbeelding: overheid van Dubai.

Mankracht
Een 3D-printer van zo’n 6 meter hoog, 36,5 meter lang en 12 meter breed werd gebruikt om het gebouw te printen. Ook werden er – op de bouwplaats zelf – nog enkele mobiele printers gebruikt. Eén persoon overzag het printen. Een groep van zeven mensen installeerde de geprinte elementen (wat zo’n twee dagen tijd in beslag nam). Daarnaast waren er nog zo’n tien mensen nodig voor onder meer de elektriciteit. Het betekent dat met het bouwen van dit gebouw zo’n vijftig procent minder arbeidskosten gemoeid waren dan normaal gesproken het geval is.

Het gebouw
Het resulterende gebouw is zo’n 250 vierkante meter groot en beschikt onder meer over elektriciteit, water en airconditioning. Het gebouw is gemaakt van bouwmaterialen – waaronder een speciaal soort cement – die uitgebreid getest zijn in China en Groot-Brittannië.

Een kijkje in het gebouw. Afbeelding: overheid van Dubai.
Een kijkje in het gebouw. Afbeelding: overheid van Dubai.

Dubai wil in 2030 wereldleider zijn op het gebied van 3D-printen. Het land focust zich daarbij op drie sectoren: de bouw, medische producten en consumptiegoederen. De bouw van het eerste 3D-geprinte kantoorgebouw past keurig in deze strategie. Dubai hoopt er diverse lessen uit te kunnen trekken die het land in staat stellen de technologie naar een nog hoger plan te tillen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd